Nyheter

Mark- och miljödomstolen: Nobel Center skadar riksintresset

22 maj 2018

Mark- och miljödomstolen upphäver Stockholms beslut att anta detaljplanen för byggandet av Nobel Center på Blasieholmen, ritat av David Chipperfield.

Annons
Foto tmrw.se/Nobel Center

Nobel Center är resultatet av en internationell arkitekttävling som David Chipperfield vann 2014.

– Det är en gåva som vilken stad som helst skulle ta emot utan att tveka.

Så sa brittiska arkitekten David Chipperfield om Nobel Center i en intervju i tidskriften Arkitektur för ett år sedan, när länsstyrelsen just gett grönt ljus till den överklagade detaljplanen för hans och kollegan Christoph Felgers mässingsskimrande byggnad intill Nationalmuseum.

Men nu har alltså Mark- och miljödomstolen sagt sitt och domen är hård. Enligt domen innebär detaljplanen påtaglig skada på riksintresset för kulturmiljövården, eftersom den  ”på ett oåterkalleligt sätt bedöms påverka den s.k. läsbarheten avseende Stockholms historiska utveckling”.

Annons

Domen har framkallat jubel bland annat inom aktionsgruppen Bevara Balsieholmen med över 16 000 följare på Facebook och bland de Stockholmspolitiker som varit emot bygget.

– Så glad över att Mark- och miljödomstolen idag avslagit detaljplanen för Nobelcentret på Blasieholmen. Nu hoppas jag att staden gör ett rejält omtag och hittar en annan placering, skrev oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) på Twitter när domen blev offentlig.

Nobel Centers kommunikationschef Rebecka Oxelström är dock förhoppningsfull.

– Fram tills idag har alla beslut gått vår väg och vi litar till de bedömningar som sakkunniga inom Stockholms stad och länsstyrelsen tidigare har gjort, säger hon i ett pressmeddelande.

Det var två fastighetsägare, Samfundet S:t Erik, Svenska byggnadsvårdsföreningen och Svenska hembygdsförbundet som stod för den senaste överklagan. Mark- och miljödomstolens dom förväntas nu överklagas av motparten Stockholms kommun. Senaste datum för överklagan till Mark- och miljööverdomstolen är 12 juni.

Annons

Author no image

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel