Gå till innehållet

Malmöduo får Olle Bengtzon-priset

Eskil Fagerström och Therese Thomasson, journalister på Sydsvenskan, blir första mottagare av det nyinstiftade Olle Bengtzon-priset.
– Det känns hedrande, säger Therese Thomasson.

Arwidssonstiftelsen delar för första gången ut Olle Bengtzon-priset. Priset ska gå till en journalist som verkar i den framlidne Expressen-journalisten Olle Bengtzons anda. Stiftelsen meddelar att man vill uppmuntra journalister till att granska samhällsbyggande och öka intresset för frågan.

Priset delades ut den 22 februari – dagen då Bengtzon skulle fyllt 100 år – i Årsta Folket hus i Stockholm. Juryn fastnade för Sydsvenskan-journalisterna Eskil Fagerström och Therese Thomasson, som i en artikelserie granskat hyreshöjningar inom Malmös kommunala bostadsbolag. Juryn skriver i sin motivering:

”De blottlägger effekterna av när kommunen leker marknad. I Olle Bengtzons anda beskrivs vardagen när politiska beslut blir medborgarnas verklighet”

Veronica Hejdelind, verksamhetschef på Arwidssonstiftelsen och jurymedlem, lyfter fram det faktum att duon granskat en lokal företeelse:

– Vi tyckte att det fanns en särskild styrka i att deras reportage zoomade in på någonting lokalt, som ändå har en nationell relevans, säger hon och fortsätter:

– En annan viktig poäng är att Therese och Eskil har varit väldigt uthålliga och dessutom fått mycket plats i undersökningen av den här frågan.

Eskil Fagerström och Therese Thomasson är stolta mottagare av priset.

– Jag är jätteglad, det var en artikelserie som jag tycker tog upp viktiga saker. Jag tycker dessutom att vi kom långt både med metoden och det faktum att vi nådde ut till människor, säger Eskil Fagerström.

Granskningen ringade satte hyreshöjningarna under lupp och Therese berättar deras egna intryck under arbetet:

– Vi tyckte att det var häpnadsväckande att de högsta hyreshöjningarna skett i miljonprogramsområden och områden som inte setts som särskilt attraktiva, säger Therese Thomasson.

Förutom äran mottar pristagaren även 75 000 kronor och ett konstverk av illustratören Magnus Bard.

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.

Källa: youtube.com

 

 

Fakta: Olle Bengtzon

Olle Bengtzon var samhällsreporter på Expressen och verkade under 1900-talets andra hälft. Han blev känd för agendasättande journalistik i samhällsbyggnadsfrågor och kritik av utformningen på förstäder under 1960-talet och framåt under miljonprogramsåren. Bengtzon skrev granskande reportage under vinjetten Husesyn, där han recenserade nybyggda stadsdelar. Bengtzon mottog Stora journalistpriset 1971. Han var även initiativtagare till utmärkelsen Årets stad. Olle Bengtzon gick bort 2009, 90 år gammal.

Mer att läsa