Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Malin Zimm ny chefredaktör för Arkitektur

Senast har hon varit omvärldsanalytiker på White. Nu tar Malin Zimm steget tillbaka till den redaktionella världen när hon blir ny chefredaktör för tidskriften Arkitektur.
– Jag vill jobba aktivt för att säkerställa att det finns en god arkitekturjournalistik även framåt, säger hon.

Malin Zimm tar över tidskriften Arkitektur som nyligen fick ny form.

Det var i våras som Julia Svensson meddelade att hon skulle sluta som chefredaktör på tidskriften Arkitektur efter nästan fyra år på posten. I stället flyttade hon hem till Skåne för nya jobbet som biträdande kulturchef på Sydsvenskan/HD.

Nu är det klart vem som efterträder henne: Malin Zimm.

48-åringen är doktor i arkitektur och jobbar som omvärldsanalytiker på White. Tidigare har hon bland annat arbetat som sakkunnig i arkitektur på Arkdes och som chefredaktör på tidskriften Rum. Hon ser fram emot att komma tillbaka till journalistiken.

– Det blir fantastiskt att kliva ombord på tidskriften i december. Jag har alltid gillat den kreativa kraften och den paradoxalt nog spännande regelbundenheten i tidskriftsproduktion, säger Malin Zimm.

Efter flera år inom forskningen är hon sugen på att lyfta arkitektur i relation med andra ämnesområden.

– Arkitekter vet ju jättemycket om arkitektur, men ämnet utvecklas aldrig som en isolerad kärna utan i friktionen med annat omkring, säger hon.

Men hon lovar att inte glömma bort Arkitekturs grundstomme.

– Grunduppdraget är att presentera och dokumentera ny, svensk arkitektur, säger Malin Zimm.

Hon vill också hitta olika sätt att tillgängliggöra och använda den stora kunskapsbank som Arkitekturs arkiv och historia utgör.

Julia Svensson är kulturjournalist och du är arkitekt, kommer det märkas någon skillnad?

– Jag brukar presentera mig som skrivande arkitekt, och har i alla mina tidigare roller producerat texter och medverkat till olika publikationer. Läsarna kommer att känna att tidskriften håller sin höga kvalitet och kulturnärvaro, säger Malin Zimm.

Hon hoppas kunna locka unga skribenter och fotografer till Arkitektur.

– Jag tror det är viktigt att få kontakt med en ny generation som vill vara med och utveckla tidskriften. Jag vill jobba aktivt för att det kommer att finnas en god arkitekturjournalistik även framåt, säger hon.

Malin Nasiell, vd för Arkitektur förlag, är nöjd med rekryteringen av nya chefredaktören.

– I en tid av ett konstant föränderligt medielandskap är det viktigt med en chefredaktör som har både den djupa sakkunskapen och en gedigen erfarenhet av det publicistiska arbetet, säger Nasiell i ett pressmeddelande.

Mer att läsa