Gå till innehållet

Magnus Månsson säljer huset han byggt i egen regi

Magnus Månsson, som profilerar sig genom att inta rollen som både arkitekt och byggherre, har nu sålt sitt första projekt. – Jag har fått bekräftat svart på vitt att det lönar sig över tid att satsa på gedigna material, säger han.

Det är fastighetsbolaget Sigillen som köpt fastigheten som ligger på Danska Vägen i Göteborg. En ekonomiskt fördelaktig tid att sälja ligger bakom att Magnus Månsson valt att göra sig av med bygget men också drivkraften att lära sig nytt. Och bygga nytt.

– Jag har förvaltat husen i tre år och nu förstår jag även hur transaktionsmarknaden fungerar. Försäljningen var också ett sätt att konsolidera mitt fastighetsbolag, att bli redo för nya projekt. Det gäller att ha kassa när man ska bygga, säger Magnus Månsson.

Bostadshusen på Danska Vägen beskrivs som gedigna. ”Vi vill bevisa att det är möjligt att mura upp ett riktigt tegelhus, lägga in kalkstensgolv och kosta på ekdetaljer”, skriver arkitektkontoret Semrén & Månsson om projektet på sin hemsida.

Magnus Månsson säger att han inte kan slå sig för bröstet när det gäller låga hyror, eftersom de är marknadsmässigt satta i ett attraktivt läge, men att han fått bekräftat att ett välbyggt hus med hög materialnivå lönar sig i längden.

Magnus Månsson.

Magnus Månsson.

– Köparen uppskattade just det. Enligt mina transaktionsjurister fanns tydliga indikationer på att det blev ett högre pris tack vare att fastigheten är välbyggd och lättförvaltad, säger Magnus Månsson.

Detta är en av kunskaperna han bär med sig för kommande projekt. Men han menar att erfarenheterna av byggande, förvaltande och försäljning inte bara kommer att ta sig uttryck i det han ritar.

– Kunskaperna och erfarenheterna gör mig mer betrodd, både i tidiga och senare skeden i projekten. Det ger mig som arkitekt mer inflytande, säger Magnus Månsson.

Magnus Månsson är ordförande i föreningen Byggande Arkitekter som bildades förra året. Föreningen har idag 20 medlemsföretag.

SM-CF115399

Danska Vägen ligger i Lunden, Göteborg.

Mer att läsa