Gå till innehållet

LTH-student tog andra raka tävlingsvinsten

Hus som flyter på pontoner av återvunna plastflaskor och kan kombineras för att skapa nya kopplingar i staden. Så charmade LTH-studenten Ludvig von Hofsten juryn i tävlingen Bo 2049 och tog hem sin andra tävlingsvinst på kort tid.

Förslaget tar sin utgångspunkt i två stora utmaningar: de stigande havsnivåerna och bostadsbristen. Lösningen? Bygg på vattnet. Med sin sexkantiga form kan husen i vinnarförslaget Villa Nemo dessutom lätt kombineras på många olika sätt och skapa nya kopplingar över vattnet. Vågkraft gör dem självförsörjande på elektricitet och det plastskräp som idag förorenar världshaven tas om hand och används som isolering. Återvunnen plast i form av PET-flaskor bildar också pontonen som ger huset sin flytkraft.

 

Villa Nemo av Ludvig von Hofsten.

Villa Nemo av Ludvig von Hofsten.

 

Idén fick Ludvig von Hofsten förra året när han var på utbyte i Japan.

– Jag tittade på tv och såg ett inslag om en konstgjord ö av plast, samtidigt hängde jag med i den stora diskussionen om bostadsbristen hemma i Sverige, säger han.

Och det är inte första gången han vinner en tävling. I höstas tog han också hem första pris med en nyskapande insektsholk i studenttävlingen Alla ska få bo.

Vad är hemligheten?

– Jag vet inte om det finns någon hemlighet men det gäller att vara pedagogisk. Det räcker inte med att ha en bra idé, du måste kunna förklara den så att vem som helst kan förstå den också, säger Ludvig von Hofsten.

Själv brukar han börja med att sätta sig och okritiskt skriva ner alla idéer han kan komma på, sedan börja titta på dem med mer kritiska ögon och sålla fram den starkaste.

– Idéer kan komma lite när som helst och då gäller det att ta till vara på dem, det har hänt att jag fått en bra idé precis innan jag somnat och då är det bara att gå upp och jobba. Till den här tävlingen gjorde jag faktiskt ett helt annat förslag som jag nästan skickade in. Men det slängde jag i soporna och så började jag om från början med det här, säger han.

Men några fler studenttävlingar lär det inte bli för Ludvig von Hofsten som just nu håller på med sitt exjobb på LTH.

– Nej, jag får se fram emot att sätta tänderna i några allmänna tävlingar istället, säger han.

Fler pristagare

2:a pris och vinnare av Folkets val: KUBIKMETER, Hanna Johansson , CTH.

Landscape with forest and snowy mountains

3:e pris: Re-Kreation, Tommy Eriksson, KTH.

Re-Kreation-1

Se alla förslag i sin helhet på www.bo2049.se

Mer att läsa