Gå till innehållet

Lomma startar öppen tävling om ny stadsdel

Lomma kommun anordnar en allmän arkitekttävling för en ny stadsdel med 900 bostäder i Bjärred.
– Vi vill ha en bredd av förslag som kan skapa en diskussion, säger stadsarkitekten Lovisa Liljenberg om valet av tävlingsform.

En allmän tävling innebär att tävlingen är öppen för alla, till skillnad från en inbjuden tävling där ett fåtal tävlande väljs ut efter intresseanmälan.

Tävlingsuppgiften är ge förslag som uppfyller Lomma kommuns vision att ”komplettera Bjärred med en attraktiv stadsdel med hög hållbarhetsprofil”.

Tävlingsområdet är ett i stort sett obebyggt område i nordöstra Bjärred som mest består av enfamiljshus.

– Vi ser möjligheten att förtäta i ett centralt läge och kunna erbjuda alternativa boendeformer, till exempel för äldre som inte orkar bo kvar i villan eller yngre som flyttar hemifrån. Många trivs i Bjärred och vill bo kvar och vi vill bygga ett samhälle där man får plats i livets alla skeden, säger Lovisa Liljenberg.

Kommunen genomför redan ett liknande stadsomvandlingsprojekt, i och med utbyggnaden av Lomma hamn.

– Lomma hamn är en kombination av radhus och flerfamiljshus i två till fem våningar som fått positivt mottagande. Vi hoppas göra samma positiva resa i Bjärred, säger Lovisa Liljenberg.

Vinnaren i projekttävlingen, som också får fortsatt uppdrag att utforma stadsdelen, kommer att utses i slutet av 2018. Sista dagen för att lämna in förslag är 13 september. Tävlingsprogrammet finns här.

Mer att läsa