Lojalitetsplikten gäller även under uppsägningstiden
Planerar du att säga upp dig för att starta eget arkitektföretag? Då gäller det att veta vad du som anställd får och inte får göra under uppsägningstiden. Vi frågade Sveriges Arkitekters förbundsjurist Rita Georgiadis vad som är viktigast att ha koll på.
- När du säger upp dig ska du också göra det skriftligen. Räkna ut och skriv ner vilken som blir din sista arbetsdag och få arbetsgivarens underskrift så att ni är överens om vilka datum som gäller.
- Tänk på att lojalitetsplikten gäller även under uppsägningstiden. Det betyder att du inte får bedriva någon konkurrerande verksamhet utan arbetsgivarens medgivande. Du får alltså inte börja jobba med att registrera ditt företag, prata med banken eller utföra uppdrag utan tillåtelse. Även här kan det vara bra att ha det skriftligt. Om du pratat med din arbetsgivare kan du sedan skicka ett mejl där du stämmer av och får okej på att du uppfattat allt korrekt.
- Bestäm hur du och arbetsgivaren ska informera beställare som vill anlita just dig. Du får inte ta kunder genom att till exempel be dem återkomma när din uppsägningstid gått ut. Däremot är det förstås fritt fram för beställaren att välja dig när du väl startat din verksamhet.
- Om du vill använda ritningar och bilder till projekt som du varit ansvarig för under din anställning måste du även här ha din gamla arbetsgivares tillåtelse. Oftast är det okej. Annars är alternativet att du själv fotar projektet som du är upphovsman till för att kunna ha det som referensmaterial till exempel på din hemsida. Men glöm då inte att ange att du ritat det under din tid på det gamla företaget.
- Om det inte är någon konflikt inblandad är de flesta arbetsgivare positiva och du kanske till och med kommer att arbeta som underkonsult åt dem. Var öppen och prata med din arbetsgivare!