Gå till innehållet

Ljuset har kommit närmare arkitekterna på KTH

KTH:s masterutbildning i ljusdesign och tillhörande ljuslabb har flyttat från Haninge till KTH:s campus och Arkitekturskolan i Stockholm.

– Nu är vi tillbaka där vi hör hemma, säger Federico Favero, programsamordnare för masterprogrammet Architectural Lighting Design på KTH.

KTH:s ljuslabb har funnits i Haninge sedan år 2000 och masterutbildningen gavs första gången 2006. Men i höstas togs beslutet att flytta hela verksamheten till campus i Stockholm och ljuset får i och med flytten en egen avdelning på Arkitekturskolan.

– Arkitekter behöver lära sig mer om ljus och ljusdesigners behöver lära sig mer om arkitektur, det blir en win-win-situation, säger Federico Favero.

federico favero

Federico Favero är programkoordinator för masterutbildningen Architectural Lighting Design på KTH.

Masterprogrammet Architectural Lighting Design lockar flera hundra studenter från över 50 länder och rör både arkitektur och teknologi såväl som mänskligt beteende och ljusets inverkan på människan. Tanken är nu att även erbjuda särskilda kurser för arkitektstudenterna.

– Vi börjar integrera ljus i utbildningen genom att erbjuda två kurser i vår. Vi höll seminarium med 25 studenter i höstas och fick väldigt positiv respons från arkitektstudenterna, säger Federico Favero.

Själva ljuslabbet byggs dock inte upp i den nya Arkitekturskolans lokaler utan under ett glastak på översta våningen i en studentbostadsbyggnad längre norr ut på campus.

– Än så länge är labbet under uppbyggnad. Fördelen med lokalerna är tillgången till dagsljus, säger Federico Favero.

Det nya ljuslabbet är under uppbyggnad.

Det nya ljuslabbet är under uppbyggnad och går under namnet The Cloud.

 

Mer att läsa