Gå till innehållet

Livet mellan husen tema för årets Stadsarkitekt­dag

Både mellanrum i staden och glapp i planeringen diskuterades under Stadsarkitektdagen förra veckan.

Stadsarkitektdagen arrangerades i år under två dagar. På plats i Stockholm var ett tjugotal medlemmar i föreningen, gäster och föreläsare, de flesta anställda inom landets kommuner. Årets tema var Mellanrummens möjligheter.

– Det handlar om fysiska mellanrum men också om luckor i organisationen i för vem som ansvarar för livet på de här platserna. Därför har vi bjudit in föreläsare som kan visa hur de har jobbat med frågan i sina kommuner, säger Erik Olsson, som är ordförande i Stadsarkitektföreningen.

Dagarna rymde bland annat presentationer om sommargator i Stockholm, vintergator i Gällivare och fickparker i Enköping och också exempel på hur fastighetsägare själva tar ansvaret för att aktivera ytorna mellan husen för att det ökar värdet på fastigheterna.

– Det behöver inte alltid vara en kommunalt anställd arkitekt som går in och tar ansvaret för de gemensamma ytorna. Vi har också bjudit in föreläsare som arbetar med frågan på andra sätt, till exempel genom samarbeten mellan näringslivet och privata arkitektföretag, säger Erik Olsson.

Stadsarkitektföreningen bildades för snart hundra år sen som ett sätt för stadsarkitekter, som ofta satt isolerade i olika städer, att komma samman.

– I dag är vi inte bara en förening för stadsarkitekter, utan för personer som är bärare av stadsarkitektuppdraget i kommunen. Det är ofta en roll som ensam expert i kommunen och det är ett väldigt utsatt uppdrag. Därför är de här dagarna viktiga för att ses och ventilera vad som händer i kommunerna, säger Erik Olsson.

Mer att läsa