Gå till innehållet

Litet kontor tog hem segern i Örebro

Lars Anfinset på det tre personer starka företaget Ett Ark Arkitektur vann den internationella tävlingen om en ny vattenreservoar i Örebro. Tävlingen lockade 60 deltagare från sju länder.

Vinnarförslaget Lyra är enligt juryn ett kraftfullt och skulpturalt förslag som griper tag i betraktaren. Det består av ett fundament av betong som lyfter upp den lättare formen och den inre reservoaren skyddas av ett skal av cortenstål.

Vinnarbyggnaden ska bli arvtagare till Örebros landmärke Svampen, vattentornet som ritades av Sune Lindström och togs i bruk 1958. Den nya reservoaren behövs för att möta Örebros ökande befolkning och ska uppföras på en höjd i Adolfsberg. Bygget beräknas starta nästa år och den nya vattenreservoaren ska tas i bruk våren 2019.

Vinnaren Lars Anfinset driver företaget Ett Ark sedan år 2014 och har en bakgrund bland annat som ansvarig arkitekt på Wingårdhs. För segern i Örebro får han 300 000 kronor i prispengar.

Lars Anfinsets förslag på ny vattenreservoar som kan möta Örebros växande befolkning.

Lars Anfinsets förslag på ny vattenreservoar som kan möta Örebros växande befolkning.

Andra pris gick till förslaget Permanent av Linnéa Holmberg och Karl Zetterholm. De får 150 000 kronor. Tredjepris och 75 000 kronor fick Henrik Sagen och Frida Alexanderson på A09 Arkitekter för förslaget Ringar på vattnet-Y.

Det delades även ut tre hedersomnämnanden. Från klockan 13.00 idag finns alla prisade förslagen på www.arkitekt.se/bransch/tavlingar.

Mer att läsa