Gå till innehållet

Linköping stoppar vinnande tävlingsförslag

För ett år sedan vann det danska kontoret 3XN arkitekttävlingen om Linköpings simhall och planen var att det första spadtaget skulle tas hösten 2017. Men nu stoppar Linköpings kommun planeringen av simhallen med motiveringen att det blivit för dyrt.

Tävlingen arrangerades av det kommunala bostadsbolaget Lejonfastigheter på uppdrag av Linköpings kommun. Sveriges Arkitekter anlitades av Lejonfastigheter för att vara med och arrangera tävlingen. Katarina O Cofaigh är stabschef på Sveriges Arkitekter och var med och skrev tävlingsprogrammet.

– Vi gör alltid en bedömning om  förutsättningarna finns för att realisera förslagen. Men vi kan inte gå emot politiska beslut, säger hon.

Fanns förutsättningarna här i Linköping?

– Ja, man hade jobbat med det länge och valt en plats centralt i staden. Jag bedömde att processen hade stöd hos politikerna och att de hade höga ambitioner med arkitekturen.

Vad hoppas du ska hända nu?

– Jag hoppas att Linköpings kommun och arkitekterna tillsammans kan lotsa det här i land. Det är ett otroligt slöseri om det inte blir något av det nu.

Redan i tävlingsskedet togs kalkyler fram för att kontrollera om förslagen var genomförbara inom kommunens budget. Kostnaderna har alltså varit kända i över ett år och budgeten för simhallsbygget är 663 miljoner kronor. Trots det anger kommunen nu kostnaderna som skäl för att stoppa arbetet.

– Det nuvarande förslaget blir för dyrt. Det är för tidigt att säga hur det kommer att bli, men det kommer inte att bli som det förslag som tagits fram. Nu pågår ett intensivt arbete med att rita om förslaget, säger Elias Aguirre (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och i tävlingsjuryn, till Sveriges Radio Östergötland.

Hur mycket simhallen kommer att skilja sig från ursprungsförslaget är inte klart, men den politiska majoriteten i Linköping (S, L och MP) skriver i ett pressmeddelande att det ska ske ”vissa förändringar i arkitekturen”. Kritiken från den politiska oppositionen är hård.

– Projektet man jobbat på i två år har hamnat i papperskorgen. Simhallen har havererat helt och hållet, det vinnande arkitektförslaget Vågen kommer att läggas ner, säger oppositionsrådet Muharrem Demirok (C) till SVT Nyheter Öst.

Enligt den första planen skulle spaden sättas i marken hösten 2017, och simhallen skulle vara klart under 2021. Nu planeras det första spadtaget till försommaren 2018, men Elias Aguirre säger till Sveriges Radio Östergötland att det fortfarande ska bli klart under 2021.

Arkitekten har utan resultat sökt 3XN och Elias Aguirre.

Mer att läsa