Liljewall med team vann tävling om rastplats i Skåne
Det vinnande förslaget av Trafikverkets tävling är utformat som en skånsk åkerholme och berättar om Börringes natur och kulturhistoria.
– Rastplatser är publika platser som förtjänar att bli väl omhändertagna, säger ansvarig arkitekt Stephan Schumpp.

Rastplatsens gråstensmurar är en referens till kulturhistoriska strukturer i landskapet som kloster och kyrkoruiner.
Trafikverket bjöd i augusti förra året in fem team till en projekttävling om gestaltning av en ny rastplats i Börringe i Svedala kommun, efter en prekvalificering. Nu har juryn utsett ett vinnande förslag, Refugium av Liljewall arkitekter med team.
– Det har stor betydelse för oss att vinna tävlingen. Vi vill vidga vår verksamhet till att arbeta mer med infrastrukturprojekt, säger Stephan Schumpp som har varit ansvarig arkitekt på Liljewall.

Aron Wigh, Frans Gillberg, Johanna Hadmyr och Stephan Schumpp tog emot priset på Trafikverkets kontor i Malmö den 27 februari och hade en efterföljande diskussion med juryn.
När teamet första gången kom till platsen där motorväg E65 planeras att byggas om såg de ett böljande åkerlandskap med åkerholmar.
– Vår första reaktion var att en motorväg här skapar ett sår i landskapet och att vi behövde förhålla oss till det och skapa en ny berättelse, säger Stephan Schumpp.
Det vinnande teamet vill att Börringe rastplats ska fungera som en plats för återhämtning och som en brygga mellan kulturlandskapet och motorvägens rytm.
– I en rastplats möts flera olika skalor och rytmer och den är en övergång från det stora landskapet till det lilla. Du kan komma i 120 kilometer i timmen och sen kliva ut barfota i gräset på rastplatsen, säger Stephan Schumpp.

Teamet föreslår planteringar med lokala träd- och växtsorter för att skapa en biologiskt mångsidig åkerholme, typisk i det skånska landskapet. Det ska vara möjligt att ansluta till rastplatsen från cykelstråk och för fågelskådare att stanna upp under taket, format som en fågelvinge.
Teamet har utgått från platsens böljande landskap och från spår av historisk bebyggelse. De föreslår en rastplats utformad som en ny åkerholme som berättar om Börringes natur och kulturhistoria.
”Paviljongen har en tilltalande och tydlig lokalhistorisk anspelning som tillsammans med murarna bildar en helhet som inte bara samspelar med, utan också tillför värden till omgivningen. Gestaltningen bidrar till positiva intryck och att platsen stannar kvar i minnet”, skriver juryn i sin motivering och rekommenderar förslaget för fortsatt bearbetning och genomförande.
Trafikverkets syfte med tävlingen var både att få fram en väl gestaltad rastplats som fungerar året om med anslutande trafikplats, och att få in kreativa lösningar för att utveckla Trafikverkets bredare arbete med rastplatser.
– Rastplatser är publika platser som förtjänar att bli väl omhändertagna, de kan liknas vid tågstationer som är viktiga symboler i samhället, säger Stephan Schumpp.