Lek på jobbet ökar kreativiteten
Trams och flams på jobbet ger mer kreativitet. Det konstaterar psykologen Samuel West som forskar om lekfullhet i arbetslivet.
Inom ramen för sin avhandling lät organisationsforskaren Samuel West drygt 300 personer delta i två experiment. Några fick mötas och jobba som vanligt, med kaffe och bubbelvatten vid konferensbordet. Andra fick äta sockervadd, prova lösmustascher, spela improvisationsteater och leka löjliga lekar under arbetsdagarna. Utvärderingen visade att de lekande grupperna blev mycket kreativare, både på individ- och gruppnivå.
– Det har att göra med att arbetsglädje gynnar kreativitet och vice versa. Lek på jobbet handlar inte om en specifik aktivitet utan att bejaka varandras lekfullhet, förklarar Samuel West.
Arkitekt är ett av de yrken där det finns en idé om att man ska vara seriös och kritisk – det är ju svåra och viktiga problem som man handskas med! Men att ha den hållningen som första prioritet omöjliggör tyvärr leken, menar Samuel West.
– Är prestigen viktigast för dig kan du inte få med lekfullheten. Har du däremot en lekfull inställning kan du samtidigt vara superseriös och kvalitetsmedveten.
Fördelen med leken är att den tillåter oss att prova nya beteenden och tankar i en säker miljö, vilket gör oss mindre rädda för att göra fel.
– Medarbetare och företag som oroar sig för att misslyckas hämmar sin innovation. Det är när ett team har en lekfull attityd som det magiska händer, säger Samuel West.
Så får ni in leken på jobbet – Samuel Wests 6 bästa tips
- Chefen måste föregå med gott exempel. Ingen annan kommer att våga visa sin lekfulla sida om inte chefen gör det först.
- Uttala att det är viktigt med lekfullhet, att det är okej att experimentera och att det inte alltid behöver vara perfekt.
- Sluta se leken som något som händer utanför ordinarie arbetstid på kickoffs och gruppaktiviteter. Leken ska ingå i vardagen.
- Våga pröva er fram, det härliga med leken är att det inte alltid går som man tänkt sig. Experimentera och hitta det som fungerar för just er.
- Köp in tokiga prylar och kul leksaker, det är ett billigt och lätt sätt att komma igång.
- Använd sunt förnuft och var lyhörd. Leken ska vara inkluderande och frivillig. Om leken sker på bekostnad av någon är det inte lek längre, utan mobbing.