Gå till innehållet

Landskapsarkitekter utlyser nödläge för klimatet

Internationella organisationen för landskapsarkitekter, IFLA, larmar om nödläge i klimatfrågan. Nu uppmanas landskapsarkitekter runt om i världen att sprida kunskapen om gröna lösningar.
– Vi som yrkeskår borde leda utvecklingen, säger Emily Wade på Landskapslaget.

I samband med kongressen i Oslo beslutade IFLA, International Federation of Landscape Architects, att utlysa nödläge för biologisk mångfald och klimatet. Representanter från samtliga 77 deltagarländer röstade ja till deklarationen.

– Vi måste stå upp för de värderingar vårt yrke skapats ur. Vi har kunskapen och tron. Världen behöver oss och räknar med att vi hjälper till att lösa problemet, säger IFLA:s ordförande James Hayter i ett pressmeddelande.

Redan 2017 lyftes frågan på en konferens för landskapsarkitekter i Montréal, Kanada, och nya deklarationen är ett resultat av det arbetet. Bland annat uppmanas landskapsarkitekter världen över att jobba ännu mer för hållbara lösningar och sprida sin kunskap vidare.

– Det här är ett uppdrag som vi alla ställer oss bakom. Vi som yrkeskår inte bara är väl lämpade för hur man ska lösa de här klimatförändringarna utan dessutom borde vi leda utvecklingen, säger svenska landskapsarkitekten Emily Wade, som är på plats i Oslo och sitter i planeringsgruppen för IFLA-konferensen i Stockholm och Nairobi 2021.

Emily Wade. Foto: Håkan Blanck

Om kompetensen redan finns, varför har ni inte jobbat så här tidigare?

– Jag tror att det har funnits med även tidigare, men ofta prioriteras det inte i förhandlingarna. Det ligger i vårt yrke att göra det här, men nu måste vi argumentera ännu hårdare, säger Emily Wade.

Hon uppmanar riksarkitekten på Boverket, Helena Bjarnegård, att se över vilket förhandlingsutrymme det finns i svensk lagstiftning kring de här frågorna och uppmanar kollegor runt om i landet att stå på sig när det gäller klimatsmarta alternativ.

Landskapsarkitekten Sofia Sandqvist, studiochef på Tengbom i Uppsala, är också på plats i Oslo och är positiv till beslutet om att utlysa nödläge om klimatet.

– Det finns en allmän oro generellt. Jag tycker att det är bra att man lyfter det och ser sin möjlighet att påverka genom den här organisationen, säger hon.

Den årliga IFLA-kongressen pågår i Oslo 18-20 september och 1.400 landskapsarkitekter från hela världen deltar.

 

Mer att läsa