Gå till innehållet

Lämna skrivbordet och jobba bättre

Semestern är slut men inte sommaren. Att vistas utomhus, gärna i naturen och i rörelse, ger ökad hälsa, minskar stress och ökar kreativiteten. Så varför inte förlägga mötet eller skärmtiden utanför kontorets dörrar?

Rigga ett utomhuskontor

Ny teknik gör att vi kan sitta och jobba var som helst, men kanske vill vi ändå sitta tillsammans med kollegor. Om kontoret har en gård eller en egen utemiljö så förbered en plats med bekväma och hållbara möbler att flytta till när vädret tillåter.

Tänk aktivitetsbaserat

Ibland behöver ni sitta i grupp, annars kanske en ensam skrivplats i skuggan för koncentrerat arbete eller en bänk för att stå och jobba passar bättre. Prata igenom era behov och rigga därefter. Eller hitta en uteservering nära kontoret.

Gå på walk and talk

Ett gående möte på neutral mark fungerar särskilt bra för ett par eller tre personer. Rörelsen och frisk luft sätter igång cirkulationen på både kropp och tankar. Bestäm en rutt och se till att avrunda mötet innan ni är framme.

Ta annorlunda pauser

Kaffepauser i all ära, men gör gärna avbrott som inte handlar om att gå och sätta sig på en annan stol. Ta en gemensam promenad efter ett långt möte för att få syre och ny energi samtidigt som eftersnacket flyter på. Eller ta en egen bensträckare utanför kontoret. Några fysiska övningar i trapphallen kan räcka eller bara gå ett varv runt kvarteret.

Lägg undan dator och mobil

Att använda papper och penna för att tänka ger hjärnan vila och ger utrymme för kreativitet. Så skissa, rita upp strategier eller skriv utkast till en presentation – kanske på en filt under en ek i parken.

Mer att läsa