Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Kvinno­historisk månad på Arkdes

Under mars flyttar det rörliga museet Stockholms Kvinnohistoriska in på Arkdes och arrangerar flera programpunkter.

Den 7 mars invigs en månad av kvinnohistoria på Arkdes. Ljuset riktas mot kvinnors betydelse och villkor i staden, genom arkitektur- och designhistoria.

– Just nu arbetar våra intendenter, likt detektiver, med att inventera det unika originalmaterialet som finns i museets samling med målet att visa en helt ny utställning och besöksupplevelse om svensk arkitekturhistoria 2024. Samarbetet med Stockholms Kvinnohistoriska är en viktig del i det arbetet, säger Emma Weinerhall, publik chef på Arkdes, i ett pressmeddelande.

Samarbetet invigs med en seminariekväll den 7 mars som bland annat handlar om underrepresentationen av kvinnohistoria i arkiv och samlingar och hur museerna kan bli relevanta för fler. Sedan följer flera programpunkter under en dryg månad med till exempel visningar av material från arkivet, verkstäder och skrivstugor.

– För att arbetet med att synliggöra kvinnors villkor och bidrag i historien ska accelerera och nå en stor publik behöver vi arbeta tillsammans – och på nya sätt. Samarbete är nyckeln för att förändring ska ske, säger Anna Tascha Larsson, museichef på Stockholms Kvinnohistoriska, i pressmeddelandet.

Mer att läsa