Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Kraftvärk blev vägen tillbaka från utbrändhet

Arkitekten Gunilla Rombo drabbades av utmattning och gick in i väggen mitt i en intensiv arbetsperiod. Nu, snart tio år senare, ger hon ut boken som blev hennes egen väg tillbaka – och som hon hoppas kan hjälpa andra.

Gunilla Rombo arbetar idag deltid som arkitekt. Hennes bok Kraftvärk, Det där med att vilja och orka, har getts ut på Visto förlag.

– Det var när jag skulle förklara för en god vän varför jag inte mäktade med att ha någon födelsedagsfest det året som liknelsen kom till mig: Kraftverket.

Så beskriver Gunilla Rombo det som blev starten på många års bearbetande, med texter, dikter, teckningar, aforismer och ordbilder. Det som nu kommit ut i form av en nästan 400 sidor tjock bok där hon med både allvar och humor beskriver vad det var som hände på insidan när hon gick in i väggen.

Gunilla Rombo var 57 år, mitt uppe i jobbet som handläggande arkitekt. Hon beskriver en ansträngd arbetssituation i ett projekt där beställaren gick med på byggentreprenörens vilja att införa sina egna lösningar, vilket innebar omfattande omprojekteringar av färdiga bygghandlingar efter att byggskedet inletts och hård tidspress på arbetet.

– Jag fick ingen återhämtning den julen och i januari, mitt i en ny inlämning, hade jag plötsligt ingen ork. Disktrasan var helt urvriden. Ändå vred jag ur några droppar till, berättar Gunilla Rombo.

Med liknelsen kraftverksdammen vill hon göra bilden tydlig, att det gäller att hålla koll på tillflöden och utflöden i sin egen damm.

– Jag hade haft för många dammluckor öppna och det fanns ingen mer lucka att öppna för den där födelsedagsfesten. Om man inte sköter om sina tillflöden, inte tänker på att sköta det som gör att kraft rinner till, blir det plötsligt tomt, säger Gunilla Rombo.

 

Gunilla Rombos tips:

  • Se över aktivitet och vila. Rita en tidslinje över veckan så att du får klart för dig hur din tid ser ut, till exempel hur många timmar du sover.
  • Fundera på vad som ger dig energi respektive vad som tar energi.
  • Prioritera! Gör klart för dig vilka som är dina ansvarsområden och inte.
  • Tänk på att rekreation ska vara fri! Du behöver inte gå och handla för att ha rätt till att ta en promenad. En promenad utan andra krav än att gå den är fri rekreation.

En av Gunilla Rombos illustrationer i boken Kraftvärk, Det där med att vilja och orka.

Mer att läsa