Gå till innehållet

Kontor experimenterar med nya dimensioner för utemöbler

Få utomhusmöbler är gjorda för arbete. Det var en av utmaningarna för medarbetarna på Gestalt Arkitektur när de fick i uppdrag att skapa ett utomhuskontor för hyresgästerna i Företagsstaden I11 i Växjö.

I Företagsstaden I11 i Växjö får det aktivitetsbaserade kontoret flytta ut på gården. Där finns platser för att arbeta enskilt och med andra, stående eller sittande, samt tillgång till el, wifi och avskilda mötesrum.

– Det är ett stort experiment, säger Christian Kahlefeldt på Gestalt Arkitektur, som fick uppdraget att förverkliga idén om att kunna erbjuda det gamla regementets kostorshyresgäster omväxling i arbetsvardagen.

Ett specialgjort ramverk med solceller och anpassade möbler från Nola utgör det nya utekontoret som Christian Kahlefeldt och Johan Cardell gestaltat.

Ett specialgjort ramverk med solceller och anpassade möbler från Nola utgör det nya utekontoret som Christian Kahlefeldt och Johan Cardell gestaltat.

En av utmaningarna har varit att de flesta utemöbler som finns i produktion är gjorda för avslappnat kaffehäng snarare än upprätt arbete. Det visar sig till exempel i avståndet mellan sittyta och bord och bordens djup.

– Alla möbler vi använt är standard i grunden men tillverkaren har ställt upp med att anpassa dimensionerna, säger Christian Kahlefeldt.

Än så länge förväntas utekontoret bara användas i dagsljus. Men det är förberett för belysning om det skulle visa sig att några vill sitta kvar på kvällstid trots det svenska klimatet.

Mer att läsa