Nyheter

Klart för inflyttning i Chalmers nya lokaler

22 september 2017 - Av Henning Eklund

Efter nästan två år i tillfälliga lokaler har studenterna på Chalmers fått flytta in i sitt nya, ombyggda hus där arkitektur och samhällsbyggnad ska samsas med entreprenörsskap och affärsutveckling.

Annons
Annons

A- och V-husen på universitetsområdet har bytt namn till Samhällsbyggnadshuset. Arkitekt för projekteringen av ombyggnaden är Ulla Antonsson på White arkitekter. Programmet togs fram av Inobi, KUB arkitekter och Case Studio.
Ursprungsarkitekt är Helge Zimdal.

Foto Akademiska hus

Att samla studenterna i det gemensamma Samhällsbyggnadshuset är ett viktigt steg, enligt Chalmers rektor Stefan Bengtsson.

– Inom samhällsbyggnadsområdet måste vi arbeta med en helhet, från konstnärlig gestaltning till förmåga att designa flöden av material, energi och människor, och att genomföra komplexa byggprojekt inom budget. Vår utbildning och forskning kräver därför ett ökat samarbete mellan olika vetenskapsområden. Ombyggnationen till Samhällsbyggnadshuset ger oss förutsättningar för mer samverkan, säger han i ett pressmeddelande.

Tanken är att de nya lokalerna ska öppna upp för fler möten mellan forskare och studenter från olika institutioner, bland annat genom att de nu fått gemensamma utrymmen.

– Vi har ett nytt centralt placerat kafé och ett nytt bibliotek. Fokus har varit på att skapa en hållbar byggnad ur alla perspektiv, säger Niclas Arfvidsson, vd på Chalmersfastigheter.

Budgeten på 360 miljoner kronor har hållits. Ombyggnationen inleddes i januari 2016, och har nu alltså pågått i ett år och åtta månader. Under den tiden har masterstudenterna hänvisats till en äldre kontorsbyggnad i närheten av högskolan.

– Det har varit sådär, i små rum gjorda för en person har vi fått trängas fyra-fem stycken. Det gjorde att folk slutade gå dit på grund av arbetsmiljön, utan stannade hemma och pluggade istället. Det blev inte den studiegemenskap vi är vana vid, berättar Madeleine Källmarker, ordförande för Arkitekturstuderandesektionen i Chalmers studentkår.

Alla som studerade på kandidatnivå hänvisades till en större byggnad, av studenterna kallad betonghallen.

– Det var såklart ett minus att sitta i olika hus med cirka fem minuters promenad emellan. Verkstad och bibliotek fanns också bara i den ena byggnaden, vid betonghallen, säger Madeleine Källmarker.

I planeringen av det ombyggda huset har en grupp studenter från de olika programmen varit med. Något som gett gott resultat, enligt Madeleine Källmarker.

– Nu när vi har flyttat in har det fungerat förhållandevis bra. Det är alltid småsaker som inte fungerar men utöver det är jag nöjd, säger hon.

Author no image

Henning Eklund