Gå till innehållet

Kiruna stadshus drabbas av strejken

Närmare 70 byggen omfattas av den pågående byggstrejken, däribland det nya stadshuset i Kiruna. Men att allt arbete på bygget upphör påverkar inte arkitekternas jobb med projektet.

Strejken har ingen påverkan på de inblandade arkitekternas arbete, varken i dagsläget eller vid en mer långvarig strejk, säger Victoria Aidanpää, projektledare hos stadshusets byggherre LKAB.

Det är Henning Larsen Architects som ritat det nya stadshuset, efter vinst i en arkitekttävling 2013 med förslaget Kristallen. Bygget, utfört av Peab, startade i november förra året och beräknas vara klart till sommaren 2018. Även det danska kontorets forskningsanläggning ESS i Lund, som byggs av Skanska, finns bland de arbetsplatser där allt byggarbete ligger nere.

Bland de totalt närmare 70 byggarbetsplatser som omfattas av den pågående strejken finns även många bostadsprojekt, bland annat i Vallastaden i Linköping.

Byggnads vill få igenom mer av sina krav om ordning och reda på arbetsmarknaden, jämställdhet och mångfald, jobb för nyanlända samt löneökningar på 3,2 procent.

Om man inte kommer överens om ett nytt avtal med Sveriges Byggindustrier vidtar Byggnads ytterligare stridsåtgärder de kommande veckorna. Det kommer att påverka lika många byggen till, exempelvis ombyggnaden av Nationalmuseum i Stockholm.

Här är alla byggen som omfattas av Byggnads varsel

Mer att läsa