Gå till innehållet

Kiosktävling gav tre vinnare

Stockholms stads allmänna tävling om en mobil paviljong fick 149 bidrag. Tre av förslagen kom på delad första plats. Alla ska byggas, i åtminstone ett exemplar.

Många unga, studenter och mind­re kontor deltog i tävlingen och det var också de yngre startande som segrade mest. Två av vinnarförslagen, Dalahästen och Stadsreflektioner, är skapade av lag bestående av 80-talister.

Prisutdelningen ägde rum i Blå hallen i Stockholms stadshus med tematiskt tilltugg bestående av varmkorv och chokladdryck. De vinnande lagen fick dela på förstaprissumman, vilket innebär 200.000 kronor till varje lag.

Att det blev tre segrarpaviljonger istället för en har enligt juryn sin naturliga förklaring: “Att skapa en sådan universalbyggnad är i någon mån orimligt och övermäktigt”, skriver juryn i sitt allmänna utlåtande och fortsätter: “Även när man i förväg har en faktisk plats och en byggnad med ett specificerat innehåll, så är det en diger uppgift att skapa arkitektur som uppfyller alla krav.” Juryn ställer sig frågan: “Hur ser en sådan skapelse ut som ska fungera överallt?”

Det ingick i tävlingsuppgiften att visa att paviljongen fungerar både i torgmiljöer och gatumiljöer samt vid strandbad. I uppgiften ingick också att visa hur byggnaden kan transformeras, genom att presentera en mini-, en midi- och en maxivariant.

Enligt arrangören ska man nu, till att börja med, bygga ett exemplar av varje vinnarförslag. Tanken är att näringsidkare ska hyra paviljongerna av Stockholms stad. Huruvida det är politiskt korrekt att fösa in alla försäljare i den fållan kan bli just en politisk fråga. Men det nuvarande borgerliga kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP), som också varit juryns ordförande, skriver i positiva ordalag om tävlingen på sin blogg och har flitigt frontat med sin egen person kring projektet.

Förslaget Dalahästen av Saga Karlsson och Linda Oredsson. ”En inbjudande och estetiskt gestaltad paviljong där konstruktionen ger formspråket. Det varma ljuset tilltalar och lockar. Igenkännbarheten är mycket stor; med sin tjocka snittyta och väl utförd kan den bli ett litet smycke”, skriver juryn.

Förslaget Dalahästen av Saga Karlsson och Linda Oredsson. ”En inbjudande och estetiskt gestaltad paviljong där konstruktionen ger formspråket. Det varma ljuset tilltalar och lockar. Igenkännbarheten är mycket stor; med sin tjocka snittyta och väl utförd kan den bli ett litet smycke”, skriver juryn.

Förslaget Stadsreflektioner av Renato Adriasola, Camilla Lundberg och Hanna Skoglund. "Ett förslag med en tilltalande enkelhet i design och byggbarhet. Med speglingseffekten kommer kiosken att leva med stadens förnyelse och förändring", skriver juryn.

Stadsreflektioner av Renato Adriasola, Camilla Lundberg och Hanna Skoglund. “Ett förslag med en tilltalande enkelhet i design och byggbarhet. Med speglingseffekten kommer kiosken att leva med stadens förnyelse och förändring”, skriver juryn.

Symbotecture eller Enkronan är ett av de tre vinnande bidragen i paviljongtävlingen 2013. Arkitekter är Peter Larsson och Astrid Lötte.

Symbotecture eller Enkronan av Peter Larsson och Astrid Lötte. “En konsekvent genomförd symbolarkitektur med en kiosk som ändrar skepnad efter dygnet” skriver juryn, som dock poängterar att symboliken med kronan kan vara problematisk.

 

Paviljongtävlingen

Tävlingen arrangerades av Stockholms fastighetskontor i samarbete med Sveriges Arkitekter. I juryn satt bland andra chefsarkitekten Pontus Werlinder, stadsarkitekten Karolina Keyzer och stadsträdgårdsmästaren Pia Krensler. Sveriges Arkitekters utsedda representanter i juryn var Guldstolsvinnaren Rachid Lestaric och ljusdesignern Beata Denton. Fyra hedersomnämnanden delades också ut.

Mer att läsa