Gå till innehållet

De vill fånga arkitekturens essens

Lyndon Neri och Rossana Hu jobbar med utsuddade gränser både på det egna Shanghaibaserade kontoret Neri & Hu och i sin arkitektur.
– Vi försöker tänka som renässansarkitekterna, säger Rossana Hu.

Tillsammans med sin partner Lyndon Neri är Rossana Hu i Stockholm några dagar i februari. De föreläser på Stockholm Furniture Fair där de är aktuella med flera objekt och ska senare vidare till Arkitekturskolan på KTH. Dessutom har de haft ett möte med en hemlig privat kund under sina dagar i Stockholm.

Lyndon Neri och Rossana Hu beskriver sitt företag som ett multidisciplinärt kontor. De 100 anställda har olika bakgrund och utbildningar i arkitektur, design eller grafik, men de jobbar i team i samma projekt. De anställda uppmuntras också att använda personliga intressen och kunskaper i sitt arbete.

– Vi jobbar tillsammans för att arkitekturen ska bli en holistisk upplevelse. Dessutom är det enklare för kunden att gå bara till ett företag för att få allt detta, säger Lyndon Neri.

En ombyggnad av en teater i Shanghai från 1930-talet, ett övergivet japanskt arméhögkvarter och en punschbar enligt amerikansk förlaga är några av kontorets projekt. Och arkitekterna har ett genomtänkt förhållningssätt till nostalgi och bevarande.

– Vi undersöker vilka värden som finns i den existerande byggnaden, tolkar och ger nytt ljus åt historien. Vi återskapar inte byggnaden som den var men vill fånga dess innersta natur, säger Rossana Hu.

På kontoret i London, som startades för sex år sedan efter en tävlingsvinst, finns ytterligare sju anställda och Neri & Hu har idag många projekt också i Europa.

– Det är en större utmaning att jobba i Europa än i Shanghai. De många reglerna formar projekten men kväver kreativiteten, säger Lyndon Neri.

Neri & Hu

Neri & Hu är ett Shanghai-baserat kontor med anställda inom arkitektur, produkt- och möbelformgivning och grafisk design som ofta samarbetar kring samma projekt. Bland dessa kan nämnas Re-thinking the Split House i Shanghai, The Waterhouse boutique hotel och The Body Store på Selfridges i London. Neri & Hu driver också designgalleriet Design Republic Design Commune i Shanghai.

Mer att läsa