Gå till innehållet

WEBB-TV: Kieran Long blir ny chef på Arkdes

Den brittiske kuratorn, journalisten och kritikern Kieran Long blir ny överintendent och chef för Statens centrum för arkitektur och design, Arkdes. Han kommer närmast från Victoria & Albert Museum i London.

Det var i maj förra året som regeringen annonserade ut tjänsten som ny chef för Arkdes. Detta efter att kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke meddelat att Arkdes inte ska ombildas till en ny myndighet, så som föreslagits i utredningen Gestaltad livsmiljö, utan istället bli kvar som arkitekturmuseum.

Regeringen sökte en person med ”relevant akademisk examen” och någon med ”erfarenhet från arkitektur- eller gestaltningsområdet”.

– Kieran Long är en internationellt erkänd ledare i frågor om arkitektur och design. Att han vill till Arkdes är ett erkännande till såväl myndigheten som Sveriges starka ställning inom sektorn, säger Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

Kieran Long är utbildad inom brittisk litteratur och har varit redaktör för tidskrifterna Architectural Review och Architects’ Journal. Han har även en bakgrund inom tv, bland annat som programledare för Ett hus under miljonen. På Victoria & Albert Museum i London, V&A, ansvarar han för arkitektur, design och digitalt. Jobbet som curator har Kieran Long haft sedan 2013 och han har samtidigt verkat som arkitekturkritiker i nyhetstidningen Evening Standard.

Kieran Longs entusiasm för sitt uppdrag och ämne kan anas i en kommentar som han gick ut med på Twitter i slutet av januari: ”V&A är ett utmattande ställe att jobba på. Allt är alltför intressant.”

Jag hoppas att jag kan ta med ett internationellt perspektiv till den svenska debatten.

Kieran Long

I Kulturdepartementets pressmeddelande säger han att han tror att Arkdes kan bli en av Europas viktigaste platser för diskussionen om förhållandet mellan design och offentliga rum:

– Dess samlingar, salar och dess nationella uppdrag att leda debatten om arkitektur och design ger en unik möjlighet. Jag hoppas att jag kan ta med ett internationellt perspektiv till den svenska debatten och hjälpa ArkDes att fortsätta vara en intressant besöksupplevelse, en plats för forskning och studier och en plats för debatt om hur vi lever i framtiden.

Kieran Long tillträder den 18 april 2017.

Mer att läsa