Gå till innehållet

Kieran Long avslöjar planerna för Arkdes framtid

Efter tre veckor på posten som Arkdes överintendent berättar nu Kieran Long om de övergripande planerna för hur verksamheten ska utvecklas.
– Vi ska visa det bästa ur svensk och internationell arkitektur, och för att kunna göra det måste vi ha ett brett uppdrag.

Det var under en arkitekturfrukost hos Sverige Arkitekter under onsdagsmorgonen som Kieran Long fick frågan om hur hans planer för Arkdes framtid ser ut.

– Det är viktigt att inte haka upp sig på vad den första utställningen kommer att innehålla. Jag vill kunna visa bredden i det vi vill uppnå, förklarade Kieran Long, och ville hellre berätta om vilka typer av utställningar han tänker sig under de sex år som han är kontrakterad för.

Han utlovade att Arkdes i september eller oktober kommer att kunna presentera de första utställningsprojekten och introducera två eller tre långsiktiga teman. Det ska bli flera utställningar ur museets samlingar, men Arkdes ska också presentera både svensk och internationell design och arkitektur, och skapa en basutställning ”av världsklass”.

– Vi behöver också visa de stora namnen inom svensk arkitektur, för det har i vissa fall inte gjorts på tjugo–trettio år, slog Kieran Long fast och nämnde särskilt Sigurd Lewerentz och Gunnar Asplund.

Dessutom flaggar Kieran Long för en satsning på designområden som är helt nya, och inte visats på museum förut.

–  Det kan vara något som kanske inget annat museum vill visa, men som passar in i Arkdes huvudtema om design i det offentliga rummet och livet.

Arkdes har under de senaste åren gjort neddragningar i personalstyrkan som inneburit att man tappat kompetens på arkitekturområdet. Därför planerar Kieran Long att undersöka behovet av att rekrytera personer med kunskap om nutida arkitektur.

 

Mer att läsa