Gå till innehållet

Karlstad är Årets arkitektur­kommun – igen

Karlstad har för fjärde året i rad blivit Årets arkitekturkommun, en utmärkelse som delas ut av Sveriges Arkitekter i samarbete med HSB riksförbund.

Karlstad är den kommun som, enligt undersökningen som ligger till grund för utmärkelsen, har särskilt goda förutsättningar för att det som byggs blir hållbart och attraktivt. På andra plats i Årets arkitekturkommun 2023 återfinns Borås och på tredje Landskrona.

– Den bästa grogrunden för vackra och hållbara livsmiljöer finns i de kommuner som skapat ett gott samarbetsklimat med sina invånare, byggaktörer och arkitekter, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter, i ett pressmeddelande.

Syftet med utmärkelsen Årets arkitekturkommun, som nu delas ut för sjunde gången, är att lyfta kommuner som lyckas kombinera goda villkor för att utveckla arkitekturen samtidigt som de hanterar bostadsförsörjningen och har ambitioner om att minska klimatpåverkan.

Utmärkelsen bygger på ett index som skapas från en enkät till medlemmar i Sveriges Arkitekter, om bland annat dialogklimatet och arkitekturkompetensen, och på offentlig statistik om kommunens förmåga att planera, realisera och leva upp till lagkrav.

Det är analysföretaget Evimetrix som har tagit fram index och rapport på uppdrag av Sveriges Arkitekter och HSB riksförbund.

20 i topp Årets arkitekturkommun 2023

  1. Karlstad
  2. Borås
  3. Landskrona
  4. Sundsvall
  5. Tyresö
  6. Lund
  7. Växjö
  8. Järfälla
  9. Örebro
  10. Helsingborg
  11. Gävle
  12. Karlskrona
  13. Eskilstuna
  14. Västerås
  15. Täby
  16. Malmö
  17. Botkyrka
  18. Uppsala
  19. Skellefteå
  20. Sollentuna

Mer att läsa