Gå till innehållet

Kandidatarbete om kallbadhus satte fart på politiken

Lis Ejdemo ritade ett kallbadhus till hemstaden Luleå som kandidatprojekt vid Arkitekthögskolan i Umeå. Nu har kommunen beslutat att utreda hur kallbadhuset skulle kunna bli verklighet.

Trots att hon är uppväxt i Luleå och utbildad i Umeå så var det under en utbytestermin i Danmark som Lis Ejdemo, idag masterstudent på Chalmers, kom i kontakt med vinterbadande för första gången.

– Jag blev fundersam över att det inte finns något kallbadhus i Luleå, särskilt eftersom jag upplever att många som bor där har nära band till naturen. Under kandidatprojektet på Arkitekthögskolan i Umeå fick vi fria händer och då tog jag tag i möjligheterna, berättar hon.

I sitt kandidatarbete har hon fokuserat på byggnadens möte med de mänskliga sinnena, inte minst hur man uppfattar en byggnad med andra sinnen än synen. En annan utgångspunkt var samspelet med naturen och det kalla klimatet i Norrbotten. Byggnaden är tänkt att flyta på vattnet och bland annat innehålla bastu med panoramafönster.

Visualisering av Lis Ejdemos förlag till kallbadhus i Luleå.

– Många av Luleås invånare tillbringar fritiden utomhus. Ett kallbadhus skulle kunna bli en fin brygga mellan människornas intresse och naturen, säger Lis Ejdemo.

I slutet av oktober beslutade kommunen att utreda hur ett kallbadhus i centrala Luleå skulle kunna förverkligas. På bordet ligger frågorna om vad det skulle kosta, vilken plats som skulle kunna vara lämplig och ifall det är en privat aktör som ska bygga och driva kallbadhuset eller om det ska ske i kommunal regi.

Kommunens beslut utgår från ett medborgarförslag som lämnades in efter att Lis Ejdemo postat om sitt kandidatprojekt på sociala medier. Inlägget uppmärksammades av Norrmedia som skrev om projektet och gensvaret blev mycket stort.

– Inlägget blir spritt och uppskattat och när artiklarna publicerades fick jag ett ännu större gensvar. Jag är väldigt glad och tacksam över all fin respons jag har fått, både från invånare och från stadsarkitekten i Luleå. Jag var lite nervös för att jag skulle få negativ respons när projektet började spridas i medier men det har verkligen varit noll sådant. Jag tror att det speglar intressent för ett kallbadhus och intresset för arkitektur i norra Sverige, säger hon.

Sedan dess har Lis Ejdemo haft möte med stadsarkitekten och chefen för kommunens avdelning Demokrati och Samhälle för att diskutera projektet.

– Just nu låter det som att det kommer att bli en privat aktör som ska bygga och i så fall så kommer jag att höra av mig. Jag vill gärna vara med i processen så mycket jag får möjlighet till, både på så sätt att jag gärna ger i från mig den research som jag gjort och jobbar om det finns behov av det.

Mer att läsa