Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Joyn studio: ”Nu ser vi ljuset i tunneln”

I våras tvingades Joyn studio säga upp sina anställda när coronakrisen slog mot krogbranschen. Nu har all fast personal återanställts på inredningsarkitektkontoret igen.
– Genom att rädda företaget kunde vi rädda jobben, säger delägaren Lisa Grape.

När Lisa Grape tänker tillbaka på de senaste månaderna är det det faktum att de agerade så snabbt i krisen som hon återkommer till.

– Även om det kändes tufft att säga upp hela styrkan från den ena veckan till den andra har beslutet gjort att vi snabbt kunnat växla upp igen. Vi har lärt oss att våra kunder är mer snabbfotade än andras och att det gäller att hänga med i svängarna, säger Lisa Grape.

I slutet av mars berättade hon i Arkitekten hur alla uppdrag bromsades på ett bräde på grund av coronaviruset. De tre delägarna permitterade sig själva och fyra av de anställda sades upp. Den femte valde att fortsätta sin föräldraledighet.

Men i maj så vände det och under senvåren och sommaren kunde Joyn studio, som främst jobbar mot restaurangbranschen, återanställa sina fasta medarbetare igen. Magdalena Ekström som var sist in på företaget kontaktades i mitten av augusti.

– Det kom som en överraskning. Jag trodde inte att kunderna skulle vara tillbaka så snart igen, säger Magdalena Ekström.

Även hon är glad att hon agerade snabbt och tog tag i sin situation. I samband med att hon blev uppsagd hyrde hon ut sin lägenhet i centrala Stockholm och flyttade till ett meditationscenter på landet.

– På så vis sänkte jag mina omkostnader och fick ett socialt sammanhang. Jag tänkte att krisen skulle bli mycket djupare och förberedde mig på hårdare restriktioner i samhället och lång arbetslöshet, säger hon.

Precis som Magdalena Ekström är Lisa Grape är förvånad över att de svenska krogarna hämtat sig så fort. Kunder som väntat med projekt säger nu att de vill ta igen tiden de förlorat och satsa fullt ut under hösten.

Att fråga sig hur man vill leva kan vara jobbigt, men det känns ändå nyttigt att tänka på.

Magdalena Ekström

– Vi fick ett mejl häromdagen från en av våra beställare som sa att vi skulle räkna med att jobba kvällar och helger framöver. Så på så sätt är det bra att vi hunnit vila upp oss under permitteringen, säger Lisa Grape.

Ja, att de senaste månadernas lugnare tempo också fört med sig något gott är de båda inredningsarkitekterna överens om.

–  Det känns som att många med mig fått tid för eftertanke. Att fråga sig hur man vill leva kan vara jobbigt, men det känns ändå nyttigt att tänka på, säger Magdalena Ekström.

– Att vi jobbat hemifrån och inte behövt stressa så mycket har gjort oss ödmjukare inför att det finns viktigare saker i världen än jobbet. Och det har i sin tur gjort det lättare att jobba ihop och att vi blivit mer medmänskliga med varandra, säger Lisa Grape.

Mer att läsa