Gå till innehållet

Journalistpris till granskning om över­svämningar

Frida Grönholm som är reporter på Sveriges Radio har fått Arwidssonstiftelsens journalistpris till Olle Bengtzons minne och 75 000 kronor.

Under en ceremoni med seminarium på Kulturhuset i Stockholm den 26 mars fick Frida Grönholm ta emot Olle Bengtzon-priset som instiftats av Arwidssonstiftelsen. Hon fick priset för sin granskning av kommunernas bristande underhåll av avloppssystem, vilket ökar risken för översvämmade hem.

– Efter programmet var det många som hörde av sig och ville veta: Hur ser det ut där jag bor? Att granska stadsbyggnad är viktigt och faktiskt roligt. Det är mycket som påverkar folk konkret i deras vardag, sa Frida Grönholm under prisutdelningen, enligt ett pressmeddelande.

I reportaget Regnet som dränkte Sverige – och kommunerna som brast, som sändes i Kaliber i P1 förra året, fick lyssnaren veta varför regnoväder har lett till översvämmade källare och vardagsrum, samtidigt som extremväder och skyfall blir allt vanligare i Sverige på grund av klimatförändringarna och experter har varnat om brister i dagvattenledningar.

Att bryta ned viktiga samhälls- och stadsbyggnadsfrågor på kommunal nivå har enligt juryn stor betydelse för vår demokrati. “När den globala klimatfrågan tar form på en enskild plats skapas enorma problem. I sitt reportage tittar hon bakom det dagsaktuella och visar på fel i strukturen”, skriver juryn. 

Övriga nominerade till priset var Johan Hellekant från Svd näringsliv samt Johanna Färlin och Elin Sandow från Uppsala nya tidning. I juryn satt Sara Bengtzon, Kerstin Brunnberg, Björn Häger, Sara Meidell, Kris Johnson-Jones och Emma Arenius.

Mer att läsa