Gå till innehållet

Jönköping firar Carl Nyrén med symposium

Jönköpings kommun tar revansch på det 100-årsjubileum av arkitekten Carl Nyrén som aldrig blev av.
– Det är kul att tänka sig honom i dagens kontext, jag tror till exempel att han hade välkomnat debatten om klassiskt och modernt, säger Bengt Mattias Carlsson, stadsarkitekt och en av initiativtagarna.

Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping är en ovanligt bra plats för ett firande av arkitekten Carl Nyrén. Här uppfördes den första byggnaden ritad av honom 1945, en rektorsbostad. Sedan var han verksam här med fler byggnader till och från ända till 1984, då ett han ritade en kyrka, eller ett kapell för platsen. Eller kanske ska man kalla det ett tempel? Det gör Jönköpings stadsarkitekt Bengt Carlsson.

– För mig är detta ett fantastiskt tempel för det sena 1900-talets postmodernism. Och när man är här i den fina interiören ser man också lite släktskap med Gert Wingårdhs tidiga inredningar, säger han. 

Carl Nyrén är en av Sveriges mest framstående arkitekter, och han växte upp i Hovslätt utanför Jönköping. Därför är det kanske naturligt att det finns många byggnader av honom i just Jönköping, där han bland annat ritat stationshuset, Immanuelskyrkan och en Kasper Salin-prisad tillbyggnad till Jönköpings läns museum. Under det stora Carl Nyrén-symposiet som kommer att hållas i staden den 6 september, kommer deltagarna att ha chansen att besöka flera av byggnaderna.

Kapellet vid Södra vätterbygdens folkhögskola, ritat av Carl Nyrén.

Egentligen låg ett firande av Nyrén i korten redan 2017, då han skulle ha fyllt hundra år, men det blev av olika anledningar inte av den gången. Det var Bengt Mattias Carlssons mentor och föregångare på posten som stadsarkitekt – Ingemar Thorsén – som kläckte idén, och det är nu också han som tillsammans med Bengt anordnar den här dagen under Jönköpings arkitekturkulturvecka. 

Vi dröjer oss kvar vid det här med postmodernistiskt tempel, kan man kalla Carl Nyrén för postmodernist?

– Ja, jag tycker i alla fall att man kan säga att han rörde sig fritt där. Han rörde sig fritt genom arkitekturhistorien och lät sig inspireras, men landade på något sätt alltid i sin egen arkitektur med ett eget, tydligt uttryck. 

Han rörde sig fritt genom arkitekturhistorien och lät sig inspireras, men landade på något sätt alltid i sin egen arkitektur med ett eget, tydligt uttryck. 

Jönköpings stadsarkitekt BENGT MATTIAS CARLSSON om Carl Nyrén.

Carlsson kallar Nyrén för ”experimentgubbe”, men säger också att: ”det har alltid fascinerat mig hur han kunde stå så stadigt i allt han gjorde”.

– Det hade varit kul att höra vad han hade haft att säga om dagens diskussion om klassiskt och modernt i arkitekturen. Jag uppfattar det som att han bejakade historien som inspirationskälla. 

Bengt Mattias Carlsson säger att en del av dagens diskussion nog kommer sig av en uppfattning om att för många arkitekter liksom fastnat i bara en liten, begränsad del av arkitekturhistorien.

– Sen tror jag inte att Carl Nyrén tyckt att lösningen skulle vara att alla bara skulle rita fasader i gamla stilar, på det sätt som vissa nu föreslår. Carl visar oss snarare en annan väg framåt eftersom hans byggnader i våra innerstäder alltid passar in oavsett stil då han tolkade historien och stadsrummen så skickligt.

Vilka hoppas du ska komma på symposiet den 6 september?

– Jag hoppas att det ska bli en ganska bred uppslutning av människor som är intresserade av samtidens arkitektur och av svensk arkitekturhistoria.

Bengt Mattias Carlsson säger att de helst hade velat hålla symposiet helt kostnadsfritt men att det inte skulle ha varit möjligt att genomföra i så fall, så de tar ut ett självkostnadspris från dem som vill vara med på hela programmet. Men det är också möjligt att gratis se en öppen föreläsning för allmänheten med Gert Wingårdh i Immanuelskyrkan.

– Det ska bli spännande att höra. Jag tänker att han nog har en egen ingång till Carl Nyrén. Han har ju också skrivit förordet till den nya boken om Calle. Jag tror inte det är en slump. 

Om symposiet och Carl Nyrén

Carl Nyrén-symposiet äger rum i Jönköping 6 september 2023 och är en del av Jönköpings Arkitekturkulturvecka.

Carl Nyrén har kallats ljusets och enkelhetens mästare och har mottagit Kasper Salin-priset fyra gånger. Han föddes 1917 i Sandseryd i Jönköping och tog examen vid KTH i Stockholm 1942. År 1948 grundade han Nyréns arkitektkontor. Villa Nyrén, Västerortskyrkan, Stockholms Sparbank, Vitlycke museum och Balderskolan är några av hans mest kända projekt vid sidan av dem i Jönköping. Carl Nyrén gick bort i november 2011. 

Mer att läsa