Gå till innehållet

”Jag vill inte att människor ska bli tiggare”

Pakistans första kvinnliga arkitekt Yasmeen Lari har gått från att rita finanscenter i glas till att utbilda barfotaarkitekter i katastrofdrabbade byar. Nu startar hon en kunskapskanal i tv.

Hon hade precis gått i pension och såg fram emot att ägna sig åt skrivandet, i datorn låg flera påbörjade böcker om restaurering i hemlandet Pakistan. Men jordbävningen 2005, som krävde över 80 000 liv och drev drygt 400 000 familjer från sina hem, fick Yasmeen Laari att tänka om.

– Jag hade knappt några anställda kvar, ingen finansiering eller erfarenhet. Men jag bara kände att jag behövde göra något.

Det dröjde inte länge förrän hennes team av arkitekter och ingenjörer gick från att dela ut förnödenheter i bergsbyarna till att skissa på jordbävningssäkra bostäder som de drabbade själva skulle kunna bygga.

– Många var så förkrossade att de inte ens ville kliva upp på morgonen, det var hemskt att se. Så det handlade om att uppmuntra dem.

Den kulturarvsstiftelse hon startat med sin man fick ny inriktning, och idag har Heritage Foundation of Pakistan bidragit till runt 45 000 bostäder som alla har lågt klimatavtryck och grund i den lokala byggnadstraditionen.

Om du lär människor att bygga själva räcker pengarna så mycket längre. Dessutom får de drabbade behålla sin självrespekt.

Yasmeen Lari

– Jag tror inte de prefabricerade lösningarna är svaret. Om du lär människor att bygga själva räcker pengarna så mycket längre. Dessutom får de drabbade behålla sin självrespekt. Jag vill inte att människor ska bli tiggare.

Idag har satsningen utvecklats till en i mångt och mycket självgående rörelse med fokus på kvinnor och barn och deras rättigheter. Snart lanserar Yasmeen Lari en gratis tv-kanal som ska undervisa i allt från byggnadsteknik till säkra förlossningar.

– Det är hundratusentals som behöver hjälp och jag är trött på att inte göra tillräckligt. Men det vi nu startat gör mig väldigt hoppfull, säger Yasmeen Lari.

Mer att läsa