Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

”Jag älskar kök – det är ju där man samlas”

Under temat Platsen bjuder Arkitekten in arkitekter för att berätta om sina favoritplatser. Här delar Lukas Toll med sig av sina personliga favoriter.

Lukas Toll är inredningsarkitekt på Wingårdhs i Göteborg och jobbar mest med kontorsprojekt. Han är också utbildad möbelformgivare och sitter i styrelsen för Sveriges Arkitekter Västra Götaland. Här med favoriten Universeum.

Vilket är det mest inspirerande rummet för dig?

– Köket! Jag älskar kök, det är en social plats för trivsel. Det är ju där man samlas, även i kokvrån i studentlägenheter känns det naturligt att vara. Innan vi byggde om i vårt hus hade vi ett mycket litet 1950-talskök, trots det var det alltid där man trängdes och var. Det är något visst med kök.

Vilket är ditt favoritmuseum?

– Under de senaste åren har jag tillbringat kopiösa mängder tid tillsammans med mina barn på Universeum i Göteborg, så det får nog vara favoriten. Där finns ju både hajar och regnskog! Det är också ett fint planerat museum med en tanke om hur det skall upplevas och med många spännande rumsligheter. Sen är det ju också ett Wingårdhs-projekt. Jag har förstått att även Nationalmuseum skall var nåt extra, så det blir mitt nästa museibesök.

Vilken utställning har påverkat dig mest?

– För några år sedan var jag på John Soane’s museum i London. Han var en nyskapande engelsk arkitekt, född i mitten på 1700-talet. Museet är hans gamla bostadshus mitt i London, det är orört sedan hans död och fullt av hans privata samlingar, allt från böcker till statyer. Men det är egentligen huset som är själva höjdpunkten med fantastiska rum och miljöer.

Mer att läsa