Gå till innehållet

Italienskt kvinnonätverk kämpar för jämlikhet i arkitektbranschen

Den italienska arkitekten Marzia Bergo blev inspirerad av jämställdheten hon såg i den svenska arkitektbranschen. Därefter anslöt hon sig till det nystartade kvinnonätverket Rebelarchitette som jobbar för jämlikhet i arkitektbranschen i Italien och över hela världen.

Marzia Bergo arbetade i fem år på olika arkitektkontor i Göteborg och Malmö. Sedan ett år tillbaka bor och arbetar hon i Biella i norra Italien. Hon var en av de som tidigt anslöt sig till nätverket Rebelarchitette som startades 2017.

– I Italien är jämställdheten väldigt dålig och det är stor skillnad mellan kvinnliga och manliga arkitekter. Kvinnorna utgör mer än 50 procent av alla arkitektstudenter på universiteten och de studerar ofta på kortare tid och får bättre betyg än männen. Ändå får de sämre lön. Det är heller inte alla kvinnliga arkitekter som kommer tillbaka till jobbet efter att de fått barn, eller så kommer de tillbaka på en lägre procent, säger Marzia Bergo.

Vad ser du för skillnader i jämställdhet mellan Sverige och Italien?
– I Italien är det jätteovanligt att se en kvinna på bild i en arkitekturtidning. Det är till största delen män som blir kända arkitekter och deltar i konferenser och syns i tidningar. Det var en ganska stor kontrast för mig när jag bodde i Sverige.

Vad är målet med Rebelarchitette?
– Vi vill visa de yngre generationerna av kvinnliga arkitekter att det finns kvinnliga förebilder, även fast de inte visas i tidningarna. Vi vill så långt som det går skapa jämställdhet mellan män och kvinnor, inte bara i Italien, utan också visa att det finns kvinnliga arkitekter i hela världen.

Vad har ni gjort hittills?
– Det första vi gjorde var en flashmob på Biennalen i Vendig för att visa hur många kvinnliga arkitekter det finns i Italien och hela världen. Flera utländska kvinnor och internationella kvinnoorganisationer deltog. Vi startade en kampanj för att visa att det är oftast är män som vinner arkitekturpriser. Vi skrev också en gratis e-bok där 365 kvinnliga arkitekter och ägare av egna kontor ingick. I år har vi en ny webbsida där vi ideellt arbetar med att fylla i olika kvinnoägda kontor runt om i världen. Vårt nästa uppdrag är att sätta in 1000 profiler på vår hemsida som är den första internationella arkitektkartan kallad Women Architects World Map.

Läs mer om Rebelarchitette här.

Mer att läsa