Gå till innehållet

Ingenjörsstrejken ställs in

Efter Arbetsdomstolens beslut igår att Unionen och Sveriges Ingenjörer inte får rätt att strejka under tiden domstolen tar slutlig ställning till om den planerade konflikten är laglig eller inte drar de båda fackförbunden tillbaka varslen.

Även om Arbetsdomstolens beslut inte är slutgiltigt tyder mycket i domen på att domstolen anser att det råder fredsplikt i pensionsfrågor. Därför meddelade på Unionen och Sveriges Ingenjörer att de drar tillbaka sina strejkvarsel mot Almega där Svenska Teknik- och designföretagen ingår.

Hade förbunden gått ut i strejk ändå hade de riskerat stora skadestånd ifall domstolen i sitt slutgiltiga ställningstagande dömt till Almegas fördel.

Bakgrunden till konflikten är att parterna inte kommer överens i frågan om den så kallade flexpensionen. Det vill säga att arbetsgivarna skulle göra en obligatorisk extra avsättning till pensionen för att de anställda ska ha möjlighet att gå ner i tid de sista åren i arbetslivet. Idag finns detta i flera andra kollektivavtal, till exempel inom industrin.

Nu kommer förhandlingarna mellan parterna att återupptas.

Mer att läsa