Gå till innehållet

IFLA-pris till Youngsun Jung

Den sydkoreanska landskapsarkitekten Youngsun Jung tilldelas årets Sir Geoffrey Jellicoe-pris som delas ut vid den stora landskapsarkitektkonferensen IFLA 2023.

Det är den internationella organisationen för landskapsarkitekter, IFLA, som just nu håller konferens i Stockholm och Nairobi. Det prestigefulla priset Sir Geoffrey Jellicoe award delades ut vid en ceremoni på torsdagen.

Priset ges till en landskapsarkitekt vars yrkesgärning bidragit till samhällets och miljöns välfärd och som är en god representant för professionen.

Youngsun Jung tar emot årets Sir Geoffrey Jellicoe-pris vid IFLA-kongressen i Stockholm.

Youngsun Jung driver landskapsarkitektkontoret Seoahn total landscape och har gjort sig känd bland annat genom projekten Seonyudo park och Seouls botaniska trädgård.

Hon beskrivs i vinnarmotiveringen som en föregångare i att förena natur och stad, att integrera naturliga processer i den byggda miljön och samtidigt respektera spår från tidigare industri och göra dem till en del av ny design.

Seouls botaniska trädgård är ett av projekten som Youngsun Jung prisas för.

Youngsun Jung är född 1941 och tog sin examen vid nationella universitetet i Seoul. Hon undervisade vid flera universitet innan hon grundade sitt kontor 1987. Senare har hon även blivit professor vid universitetet där hon tog sin examen. 

Mer om IFLA 2023

Mer att läsa