Gå till innehållet

Hus i lera fick största priset på WAF

Årets vinnare i World architecture festival är en rekonstruktion av byn Guangming i distriktet Zhaotong i Kina med hjälp av en ny teknik för att konstruera jordbävningssäkra byggnader av lera.

Vid en jordbävning 2014 förstördes stora delar av byn Guangming i distriktet Ludian i Kina. Istället för att återuppbygga byn med tegel och betong, som blev för dyrt för invånarna, utvecklade ett arkitektteam en teknik för att bygga med lera vilket gör byggnaderna mer hållbara inför framtida seismisk aktivitet.  En prototyp som färdigställdes förra året visade att metoden kan användas för resten av byn och en större region i sydvästra Kina.

I fredags fick projektet det största priset, World building of the year 2017, under arkitekturfestivalen World architecture festival, WAF, i Berlin. Juryn motiverade utnämningen med att projektet visar en lösning för att kombinera traditionella material och konstruktion med ny teknologi och juryn var också imponerad av forskningsprocessen som kan tillämpas på andra delar av världen med seismisk aktivitet. Bakom projektet står det kinesiska universitetet i Hong Kong och universitet i Kunming. Tidigare under festivalen hade projektet vunnit i kategorin Gammalt och nytt.

Under arkitekturfestivalen WAF delas förstapriser ut i 32 olika kategorier. Totalt i år sökte 924 projekt från 68 länder till festivalen och av dessa blev 434 nominerade. I år gick 19 svenska projekt vidare till finalomgången i WAF.

Kulturkorgen av Sweco architects.

Svenska Sweco architects fick första pris i kategorin Framtida projekt – kulturbyggnader, för kulturhuset Kulturkorgen i Bergsjön i Göteborg, genom arkitekt Margareta Diedrichs. Projektet vann en tävling som avgjordes i april i år.  Sweco fick också ett hedersomnämnande i kategorin Framtida projekt – tävlingar för en vision om en ny europeisk metropol bestående av ett sammanvuxet Köpenhamn och Malmö till Öresund City, genom Urban Skogmar och Beryl Boonzaaier. Projektet vann tävlingen Imagine open Skåne 2030 i augusti 2016.

Fabricwood av Produce workshop

 

Parallellt med WAF pågår också festivalen Inside, world festival of interiors. Ett förstapris delades där ut till kontoret Produce workshop för en flexibel interiör i plywood för butiken Xtra i Singapore, en 20 meter lång struktur av paneler i plywood.

Fler priser på WAF

På WAF delas också flera hederspriser och utmärkelser ut. Svenska kontoret Belatchew arkitekter fick utmärkelsen ”Highly Commended” för utformningen av en kyrka för den etiopisk-ortodoxa Tewahedo-församlingen i Stockholm. Juryn lyfte fram kyrkans starka skulpturala inslag, kopplingen till historien över gränserna och hur den erbjuder en mötesplats till fler än enbart församlingen.

Etiopisk-ortodoxa Tewahedo-församlingen av Belatchew arkitekter.

 

 

Priset WAFX sponsras av företaget av GreenCoat och delas ut för framtida projekt i flera kategorier.   White vann i kategorin Åldrande och hälsa för detaljplan för Södra Skanstull, där huvudkonceptet är en diagonal boulevard för fotgängare och cyklister.

Södra Skanstull av White

Läs om vinnarna i alla kategorier på World architecture festival 2017. 

Läs om Inside, world festival of interiors.

Mer att läsa