Gå till innehållet

Hon ska bedriva opinion för arkitekterna

Margareta Wilhelmsson har anställts som samhällspolitisk chef på Sveriges Arkitekter. Hennes uppgift blir att hålla ihop förbundets politiska påverkansarbete.

– Jag ser fram emot att ta Sveriges Arkitekters påverkansarbete vidare. Det är angeläget att fortsätta stärka arkitekturen och arkitekternas roll i byggprocessen och i samhällsdebatten, säger Margareta Wilhelmsson i ett pressmeddelande.

Hon är utbildad jurist och konstvetare och har lång erfarenhet av politik och påverkansarbete. Hon har varit politiskt sakkunnig inom samhällsbyggnad, bostadspolitik och parlamentarisk juridik hos Moderaterna i riksdagen och är idag opinionsbildare på akademikerförbundet Jusek.

Tjänsten som samhällspolitisk chef är ny på Sveriges Arkitekter men förbundet hade mellan 2012 och 2014 en arkitekturpolitisk chef i nuvarande förbundsdirektör Tobias Olsson. Han kom då från jobbet som strateg på länsstyrelsen och ett engagemang som fritidspolitiker för Miljöpartiet i Stockholms stadsbyggnadsnämnd.

– Sveriges Arkitekter har sedan ett antal år jobbat allt mer med politisk påverkan och opinionsbildning, ett arbete som våra medlemmar värderar högt. Nu professionaliserar vi påverkansarbetet ytterligare och kan ta oss an ännu fler frågor som har betydelse för arkitekturens förutsättningar, säger förbundsdirektör Tobias Olsson.

Margareta Wilhelmsson tillträder den 14 augusti.

Mer att läsa