Gå till innehållet

Hon lyfter fram kollegornas erfarenheter

Luisa Alves Gomes lämnade arkitektjobbet i Lissabon för att vidga sina vyer. På Scheiwiller Svensson har hon nu startat Archi DNA, ett föreläsningskoncept där medarbetarna får dela med sig av sin bakgrund och arkitektursyn.

Det var den nordiska arkitekturens humanism och platskänslighet som fick Luisa Alves Gomes att efter två år på mindre kontor i Lissabon utse Stockholm till sin nya hemstad. Scheiwiller Svensson valde hon för att energin där var den bästa.

– Som arkitekt behöver du nya erfarenheter för att växa. Om du stannar i samma box kommer du att upprepa dig, säger hon.

För kontorets vd Ari Leinonen nämnde hon idén om att låta medarbetarna berätta om de förebilder och influenser de har med sig från sitt hemland, hur deras utbildning format dem och vilken arkitektursyn de har idag. Det blev starten på föreläsningskonceptet Archi DNA som hittills engagerat ett femtontal kollegor vid fyra tillfällen.

– Kan vi dela det personliga lär vi oss inte bara nya saker, vi lär också känna varandra. Och det är en styrka för oss som team, säger Luisa Alves Gomes.

Föreläsningarna hålls en eftermiddag i månaden och är på cirka tjugo minuter per person. Själv var Luisa Alves Gomes väldigt glad över att få berätta om sitt hemlands arkitekturfilosofi.

– Att vara arkitekt i Portugal handlar mycket om att ha en känslighet. Vi ser oss främst som poeter, inte tekniker. Arkitektur ska höra hemma just på platsen och inte kunna repeteras någon annanstans.

Budskapet till kollegorna var att i dagens svenska byggboom våga tacka nej till jobb som man inte har tid att lägga omsorg på:

– Kompromissa inte med projektets kvalitet, det försämrar bara staden.

Mer att läsa