Gå till innehållet

Helena Bjarnegård blir Sveriges första riksarkitekt

Landskapsarkitekten Helena Bjarnegård blir Sveriges första ordinarie riksarkitekt. Hon kommer närmast från tjänsten som stadsträdgårdsmästare i Göteborg.
– Att få möjlighet att arbeta med genomförandet av de arkitekturpolitiska målen är en stor och spännande utmaning, säger Bjarnegård i ett pressmeddelande från Boverket.

Boverket meddelade på onsdagen att man utsett landets nya riksarkitekt: Helena Bjarnegård, stadsträdgårdsmästare i Göteborg. Helena Bjarnegård är utbildad landskapsarkitekt och har utöver sin tjänst deltagit i utredningsarbetet bakom Gestaltad livsmiljö, den nya politiken för arkitektur, form och design.

Helena Bjarnegård berättar i ett pressmeddelande från Boverket om glädjen i att ta sig an uppdraget som första ordinarie riksarkitekt:

– Att få möjlighet att arbeta med genomförandet av de arkitekturpolitiska målen är en stor och spännande utmaning och jag är mycket tacksam och glad över att ha fått detta förtroende. Många behöver vara engagerade och många är redan engagerade i detta arbete, som redan är i full gång. Jag ser fram emot att jobba tillsammans med alla er när vi nu ska gå från ord till handling, säger Helena Bjarnegård.

Den nya arkitekturpolitiken innebär bland annat att den nyinstiftade tjänsten som riksarkitekt ska stötta kommunerna i frågor om gestaltning och hållbarhet i planeringsarbetet.

– Sverige har nya arkitekturpolitiska mål, beslutade av riksdagen. De är tydliga och ambitiösa och nu finns en möjlighet att göra skillnad. De sätter ljus på vad området kan göra för att möta de stora samhällsutmaningarna och hur arkitektur, form och design kan påverka människors livsmiljö och vardag. Jag tror på arkitekturens, formens och designens kraft att bidra till ett hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle och känner mig djupt engagerad i dessa frågor, säger Helena Bjarnegård i pressmeddelandet.

Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket, välkomnar Helena Bjarnegård till det nya uppdraget:

– Vi är mycket stolta och glada över att välkomna Helena Bjarnegård till Boverket och till det viktiga uppdraget som riksarkitekt. Helena har kompetensen och erfarenheten som krävs för att lyfta arkitekturens roll i Sverige och även ge den svenska arkitekturpolitiken en roll på den internationella arenan, säger Anders Sjelvgren i pressmeddelandet.

Helena Bjarnegård börjar sin nya tjänst i januari 2019. Hon tar då över uppdraget från Christer Larsson, som varit tillförordnad riksarkitekt med stöd av Monica von Schmalensee.

Fakta om Helena Bjarnegård

Utbildad i landskapsarkitektur vid SLU Ultuna och Alnarp.

1996-2009 Landskapsarkitekt, bland annat på White arkitekters stadsplanerings- och landskapsavdelning i Göteborg. Bjarnegård mottog flera priser för sitt arbete och har även suttit i Whites styrelse.

2009-2018 Stadsträdgårdsmästare i Göteborg, där hon bland annat ingått i park- och naturförvaltningens ledningsgrupp. Staden har blivit prisad för sitt arbete med det offentliga rummet.

2014 utsågs hon av Sveriges Arkitekter till Årets kollega

Helena Bjarnegård har deltagit i flera referensgrupper, däribland den för Gestaltad livsmiljö. Hon har även ett internationellt engagemang i internationella nätverk som World urban parks.

Mer att läsa