Gå till innehållet

Hon blir ny ordförande i UIA

Den schweiziska arkitekten Regina Gonthier har valts till ordförande för den internationella arkitektorganisationen UIA.

Regina Gonthier tillträder som ordförande för International union of architects (UIA) den 6 september och blir då den tredje kvinnan att leda UIA sedan organisationen bildades för 75 år sedan.

– Som ordförande kommer jag att vägleda unionen i en anda av kollegialitet. Jag kommer att arbeta för ett mer enat UIA, dra nytta av vår kulturella mångfald, kombinera det bästa av globalisering med det bästa från lokala kulturer och lära mig av teknikens intelligens och traditionella metoders visdom, skriver Regina Gonthier i ett utskick.

Hon skriver också att hon under mandatperioden vill prioritera dialog med globala beslutsfattande aktörer och akademiska institutioner och bidra med arkitektonisk expertis på miljö- och klimatutmaningar.

Vi måste fokusera våra åtgärder på det som är väsentligt.

Regina Gonthier

– Det är mitt mål att stärka vår organisations röst och genomslag. Vi måste fokusera våra åtgärder på det som är väsentligt för att öka UIA:s relevans och genomslag, skriver Gonthier.

Regina Gonthier har varit styrelseledamot i UIA flera gånger tidigare. Hon är praktiserande arkitekt och driver ett arkitektföretag tillsammans med sin man i Bern i Schweiz. Hon har också bland annat varit gästprofessor i arkitektur på ETH i Zurich, ingått i expertpaneler inom arkitektur och stadsplanering i flera schweiziska städer och varit president för Schweiziska kommissionen för reglering av arkitekttävlingar.

Generalförsamlingen följde efter UIA:s världskongress i Köpenhamn 2–6 juli.

UIA:s generalförsamling och kongress arrangeras vart tredje år och nästa gång blir Barcelona värdstad år 2026.

Mer att läsa