Gå till innehållet

Hennes exjobb vann allmänhetens gillande

Hanna Unell ritade det kallbadhus hon saknade i sin hemstad Göteborg. När hon därefter skickade in projektet som ett medborgarförslag till Göteborgs stad fick det så många röster att det nu behandlas av politikerna.

När Hanna Unell skulle välja ämne för examensarbetet föll valet på den byggnad hon själv saknade i sin hemstad Göteborg. Hon hade nyligen varit i Sydkorea där det är populärt att besöka billiga spaanläggningar på fritiden.

– Det fick mig att fundera över hur man kunde bygga på den skandinaviska kallbadhusformen med en spakänsla, och ge en karaktärsbyggnad till en stad, säger Hanna Unell.

Hon gjorde ytterligare resor till Turkiet och Japan för att studera badkultur och valde sedan ett läge vid älvstranden vid Färjenäsparken, en stadspark som hon tyckte kändes bortglömd men som ska bli en ny evenemangspark och knutpunkt för staden.

När exjobbet var färdigt tog hon kontakt med en journalist på Göteborgs-Posten som tidigare skrivit om Färjenäsparken. Journalisten tipsade henne att skicka arbetet som ett så kallat Göteborgsförslag, som tas upp av ansvarig politisk nämnd om det får minst 200 röster under 90 dagar.

Hanna Unell.

Efter att Göteborgs-Posten skrivit om förslaget fick det 345 röster vilket ledde att det blev ett ärende som nu utvärderas av byggnadsnämnden och park- och naturnämnden.

– Även om mitt kallbadhus är ett visionsprojekt hoppas jag kunna så ett frö. Jag är väldigt glad över exponeringen jag fått, säger Hanna Unell.

På röstningssidan fick hon kommentarer om att projektet skulle kunna bli en magnet för turism och att hennes kallbadhus behövs i staden.

– Att få input från allmänheten har varit väldigt kul. En person tyckte att jag kunde bli bårhusarkitekt men majoriteten har varit väldigt positivt inställda.

Kontrastverkan mellan värme och kyla är central i anläggningen. Bland annat föreslås ett isrum och en salt pool där man kan flyta som i Döda havet.

I förslaget har ett av rummen upphettade lecakulor som man lägger sig i. En sinnlig och rofylld ritual enligt Hanna Unell som hämtade idén från ett badhus i Sydkorea.

En trappa som går ner i älven är öppen de dagar vattenkvaliteten är tillräckligt bra. Utomhuspoolen är tänkt att vara gratis och öppen för allmänheten.

 

 

 

 

 

Mer att läsa