Gå till innehållet

Helsingborg instiftar stadsbyggnads­pris

Helsingborgs stads stadsbyggnadsnämnd har beslutat att instifta ett pris för att främja projekt med hög arkitektonisk nivå och väcka allmän medvetenhet om stadsutveckling.

Det nya stadsbyggnadspriset ska delas ut för första gången i september 2024. Enligt ett pressmeddelande från Helsingborgs stad ska det ”täcka en bredd som rymmer nyproduktion, utformning av landskapsrum på kvartersmark och renovering” och kunna gå till ”stora som små projekt som kan anses berika Helsingborg och gestaltningen av staden”.

– Vi har väldigt många spännande projekt som färdigställts den senaste tiden och förhoppningen är att vi sätter ljuset på projekt som verkligen lyckats med samspelet mellan hållbarhet och arkitekturens betydelse för utvecklingen av staden, säger Anna Möller, stadsbyggnadsdirektör i Helsingborg, i pressmeddelandet.

Från och med augusti i år kan vem som helst nominera förslag. Juryn består av stadsbyggnadsdirektören, stadsarkitekten, stadsträdgårdsmästaren, stadsantikvarien samt ordförande och vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Mer att läsa