Gå till innehållet

Hastigt skissad stuga blev turistattraktion

En övernattningsstuga fick fart på arkitektstudenten Jeanna Bergers yrkeskarriär.

Tidigt en sommarmorgon förra året satte sig Jeanna Berger vid köksbordet med ett tomt papper. Om några få timmar skulle Västsvenska turistrådet komma till familjens lantställe och leta vild natur för ett hemligt projekt. Det behövdes även ett enkelt övernattningshus.

– Huset liksom flöt ut ur handen och ut på papperet, säger Jeanna Berger som hade hört om planen bara ett par dagar tidigare.
– Jag ville testa, varför skulle inte jag kunna…?

Efter en långpromenad runt markerna med gruppen visade Jeanna Berger skisserna på ett litet trä- och glashus. Turistcheferna bestämde sig på stående fot och en dryg månad senare stod det första huset klart.

Projektet ”72 hour cabin” går ut på att genom forskning om natur och välmående marknadsföra Sverige. Genomslaget har blivit enormt och inbjudningar öser in till Jeanna Berger. Men det senaste året på Chalmers har också varit tufft. Jeanna Berger har bara några månader kvar till sin master och hon är dessutom mamma.
– Det räcker ju att ha en tvååring och samtidigt försöka studera. Min insats känns dessutom så liten i förhållande till uppmärksamheten. Men alltihop är naturligtvis fantastiskt roligt, säger hon.

Jeanna Berger vid den färdiga stugan.

Förfrågningar om huset kommer från hela världen, från Himalaya till Karibien. Jeanna Berger har startat eget företag och en sak är säker: trä vill hon fortsätta med.
– Trä är bra för miljön, vackert att se på och ett taktilt material, allt viktigt för oss människor både fysiologiskt och mentalt.

Mer att läsa