Gå till innehållet

Här ska de både rita och bygga

En kuperad tomt som blivit över när andra byggare ville schakta ur och bygga på platt mark är platsen för arkitektkontoret Nordmark och Nordmarks första projekt i egen regi.

– Vi sa till kommunen att vi skulle bygga terränganpassat och då fick vi markanvisningen, säger Josefina Nordmark.

Det var 2011 som hon startade arkitektkontoret Nordmark och Nordmark och redan efter ett år började tankarna om att rita och bygga i egen regi att spira. Och nu, när företaget växt till sex anställda, var det dags.

– När vi blev tillräckligt många hade vi tid att ta tag i det tillsammans. Alla är engagerade, säger Josefina Nordmark.

För att genomföra sitt första projekt har de gjort sig själva till beställare genom att starta fastighetsutvecklingsbolaget Eljest som varken har anställda eller vd. Mia Persson, som är arkitekt på Nordmark och Nordmark, har formellt satt sig på beställarstolen.

– Det innebär att jag ägnar mig åt annat än det praktisk ritandet. I det här första projektet ska vi lära oss processen och hitta en metod. Vi tar in hjälp utifrån när det behövs och lär oss av det, säger Mia Persson.

Den största skillnaden med att vara sin egen beställare är att man själv bestämmer över allt ifrån uppvärmningssystem till upphandlingsform.

– Det är vi själva som drar upp parametrarna. Det är ingen som säger att det ska vara betongstomme eller ger oss ett visst byggsystem att förhålla oss till. Det gör att vi måste veta varför vi väljer det ena eller andra byggsättet, vi får chans att göra val och utvärdera, säger Mia Persson.

I grunden handlar det om att de som arkitekter själva satt målen med de tre parhusen på den kuperade tomten.

– De ska vara hållbara över tid för dem som bor där men det är inte viktigt med en viss certifiering. Och vi vill att det ska vara enkelt och ge mycket för pengarna, att hyfsat många har råd att köpa, säger Josefina Nordmark.

Intresset för deras projekt är redan stort.

– Vi fick förfrågningar om köp och intresseanmälningar redan innan vi satt pennan på pappret. Det visar att det finns ett förtroende för att vi som arkitekter kan göra något bra, säger Mia Persson.

Mer att läsa