Gå till innehållet

Här satsas miljoner på forskning om hållbar inredning

EU bidrar med 5,7 miljoner när ett nytt forskningscentrum om inredning och hållbarhet byggs upp i Dals Långed i Dalsland. Fokus kommer att ligga på trä som material. 

– Det är en självklarhet att forskningsmiljön, testbädden, ska vara här i Dals Långed och Dalsland! Här finns topputbildningar inom möbel och form vid HDK-Valands campus, och här finns också materialet –  alltså skogen – och kompetensen inom tränäringarna, säger Anders Lindgren, verksamhetsledare vid Mötesplats Steneby som är en del av GU Ventures, det vill säga Göteborgs universitets affärsutvecklingsdel.

Det är Mötesplats Steneby som tillsammans med HDK-Valand står bakom initiativet. Drivande i att få centret till Dals Långed har också Torsten Hild varit. Han är förutom inredningsarkitekt även professor vid HDK-Valands Campus Steneby. 

– Det blir en ny helt unik plattform för framtida forsknings- och utvecklingsprojekt tillsammans med möbel- och inredningsbranschen. Det är något som saknats och kommer att bidra till omställningen till en grön, cirkulär och hållbar produktion och konsumtion, säger Torsten Hild. 

Sedan drygt 20 år tillbaka finns HDK-Valand på plats i Dals Långed med Campus Steneby.

– Det är en högst internationell kultur- och utbildningsmiljö med både kandidat- och masterprogram, säger Anders Lindgren. 

Det finns tre inriktningar på programmen: möbeldesign med inriktning trä, metallgestaltning och textil–kropp–rum. Möbeldesign med inriktning trä specialiserar sig på utveckling av möbler, produkter och tjänster för framtidens behov.

Majoriteten av de omkring 70 studenterna är från andra delar av Europa och världen, och all undervisning bedrivs på engelska. 

– Förutom placeringen mitt i skogen och mitt-i-materialet är det också unikt med tillgången på stora välutrustade verkstäder och studios. Möjligheter och kreativitet både har plats och får ta plats här, det gäller såväl studenter och lärare som forskare. Dessutom en närhet och aktiv samverkan med den dalsländska industrin som kan trä, säger Anders Lindgren. 

Dals Långed tillhör kommunen Bengtsfors och i ett pressmeddelande pekar kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson på att näringslivet i regionen även har varit en avgörande faktor för beslutet att lägga forskningen i Dalsland. 

– Här i regionen har vi ett starkt företags- och kompetenskluster inom hållbar, innovativ träproduktion. Testbädden i Dals-Långed blir en viktig arena för branschens omställning mot hållbar produktion och förädling av bland annat trä- och träfiberprodukter. Etableringen av en testbädd kommer generera nya affärsmöjligheter, tillväxt och konkurrenskraft till våra bygder, säger Stig Bertilsson.

Om miljonerna till forskningssatsningen i Dals Långed:

  • Sammanlagd budget är 7,6 miljoner kronor.
  • Europeiska regionala utvecklingsfonden bidrar med 5,7 miljoner kronor.
  • Västra Götalandsregionen bidrar med 1, 9 miljoner kronor.

Mer att läsa