Gå till innehållet

Här marknadsförs svensk arkitektur i New York

En svensk utställning om hur arkitektur kan bidra till demokratiska stadsrum bjöd under sista veckan i oktober in New York-bor till debatt.

– Genom att ställa frågor kring vad en demokratisk arkitektur innebär tror jag vi kan utmana både oss själva och New Yorks arkitekter. Vi svenskar har ett förhållningssätt och en kritisk attityd som kan bidra till en förståelse för livet mellan husen och inte bara tal om hur husen ska gestaltas, säger Tove Dumon Wallsten, utställningsansvarig från Sveriges Arkitekter och fortsätter med en uppmaning:

– Ta av dig skorna, dra på de här sockorna!

I entrén till Swedish Design Moves är det nämligen svensk sed som gäller; skorna ska av vid skogränsen som är noga markerad på golvet.

Utställningen på Van Allen institute mitt på Manhattan är smygpremiär för en satsning som ska resa världen över bland svenska ambassader och kulturinstitut. Att passa på under den sjunde upplagan av det årliga arkitektureventet Archtober, som diskuterar och presenterar arkitektur i New York en hel månad, ger bra uppmärksamhet. De informella debatterna omfattar bland annat konst i det offentliga rummet, och den Malmöbaserade graffitikonstnären Ola Kalnins inviger samtidigt en stor muralmålning i Brooklyn.

Det är inte bara professionella arkitekter som tittar in utan även allmänheten. Karen Lund, som arbetat vid Museum of Natural History och i olika frivilligorganisationer, berättar att hon har svenskt påbrå på sin fars sida men är New Yorkbo ut i fingerspetsarna.

– Ni arbetar mycket med trä medan vi mest har glas och stål i nya byggnader, och jag gillar ett offentligt rum där man kan gå runt utan någon risk att bli påkörd av någon taxi, säger Karen Lund.

– Jag noterar också att ni har mindre och mer kompakta lägenheter, med gott om halvprivat utrymme utomhus. Här i New York har vi större lägenheter men ont om offentliga rum.

Karen Lund var en av besökarna.

Mjuka trasmattor täcker golvet i utställningslokalen där information om allemansrätten samsas med beskrivningar av våra planprocesser. Förutom generalkonsulatet och Svenska Institutet så är också Visit Sweden medarrangör.

– Vi tror att den här satsningen kan locka ”dessies” till Sverige, turister som är intresserade av svenskt mode, design och arkitektur, förklarar Johan Cavallini, Visit Swedens projektledare för en satsning inriktad på USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Japan.

Swedish Design Moves New York är ett samarbete mellan Sveriges Arkitekter, Visit Sweden, Svenska institutet, Sveriges generalkonsulat i New York och STHLMNYC. Linda och Sander Schuur som sedan 4 år driver STHLMNYC. har varit pådrivande i projektet. De har bägge sett möjligheterna till ett utbyte mellan de två länderna.

– Titta på The High Line, säger Sander, det är knappast ett demokratiskt projekt, det är mest till för turister. Där finns ingen plats för barn att leka, den gamla järnvägssträckningen som blivit park har istället drivit på gentrifieringen av Manhattan. Där tror jag man kan lära sig en hel del om tillgänglighet och process från Sverige.

– Men det är också omvänt, understryker Linda. I New York vågar många arkitekter proaktivt visa upp projekt och söka upp kunder, istället för att som i Sverige vänta på att någon hör av sig. Arkitekter kan ses som ett marknadsföringsinstrument på både ont och gott.

 

Mer att läsa