Nyheter

Här har de ritat sitt eget kontorshus

10 november 2017 - Av Henning Eklund

På en tom yta centralt i Eskilstuna har Carlstedt Arkitekter ritat ett hus som de själva beskriver som en betongkloss. Det speciella är att det är de själva som ska flytta in där.
–­ Vägen från idé till verklighet har varit ovanligt kort med oss själva som brukare, säger kontorschef Anette Eriksson.

Annons
Annons

Betongbyggnaden har mött många reaktioner hos Eskilstunaborna.
– En gång var det en farbror som stod och svor över huset, och jag har fått frågan ”vilken färg ska det bli när det är klart”. Men jag har också mött många som är glada och förväntansfulla, berättar Gunnar Lindstedt.

Foto Jonas Malmström

I det snabbt växande Eskilstuna ligger industriområdet Väster. I takt med att staden förtätas omvandlas Väster från industri och verkstad till handel och kontor.

– Gamla industrier blir mer publika rum, med torg och kaféer samtidigt som det gamla finns kvar. Det är en härlig mix här, säger Gunnar Lindstedt, arkitekt på Carlstedt, vars kontor redan ligger i området.

I ett gathörn några kvarter bort ligger betongklossen. På bottenvåningen finns nu ett apotek och på övervåningen flyttar Carlstedt snart in.

– Vi visste inte från början att vi skulle sitta där, utan lokalen ritades som ett vanligt kontor. I våras bestämde vi oss för att vi ville sitta där, eftersom vi gillade platsen. Då kunde vi rita klart det till oss som vi ville ha det. Det är ett privilegium att flytta in i det vi ritat själva, säger Anette Eriksson.

Hur har det varit att vara både arkitekt och brukare? 

– Det är inte bara att gå in i en godisbutik och plocka vad man vill, utan man får gå in i rollen som brukare. På så sätt är det samma sak som ett vanligt projekt, säger Anette Eriksson.

Trappräcke gjort av soptunnefynd. Foto: Jonas Malmström

– För oss som arkitekter har det varit mycket smidigare, vi vet ju vad vi själva vill ha. Vi har till exempel inte behövt gå till någon för att godkänna vår nya idé för trappan. Som brukare har vi tydligare kunnat formulera vad vi vill ha, hade vi flyttat in i en färdig lokal hade vi varit tvungna att anpassa oss till en massa saker där, säger Gunnar Lindstedt.

Eftersom huset bara ligger ett stenkast från kontoret har besöken blivit många, vilket har gett en del oväntade resultat.

– Det har nästan blivit en ofrivillig återvinning. Eftersom vi har varit här så mycket har vi kunnat ta något från en soptunna och använda till bygget, säger Gunnar Lindstedt och visar ett stöd till ett trappräcke som exempel.

Huset sticker ut från omgivningen, som domineras av äldre tegelhus.

– Det är en brutal, hård kloss men vi har velat ha det så. Vi låter materialet synas på ett ärligt sätt, det är inget som göms undan.  Att det är en betonglåda gör att man måste vara trogen sitt material och inte lägga till detaljer hur som helst. Vi är inte så pretentiösa, att ta ut svängarna är inte alltid nödvändigt, säger Gunnar Lindstedt.

Fakta: Andra arkitekter som ritat sina egna kontorshus

Mats & Arne arkitektkontor, Göteborg och Stenungsund

ÅWL arkitekter, Norrköping

White, kv Katsan, Stockholm (vann Kasper Salin-priset 2003)

Kv Katsan. Arkitekter: Bengt Svensson och Linda Matsson. Foto: Anders Bobert