Gå till innehållet

Här byggs testhuset för en ny egnahemsrörelse

Tengbom-arkitekten Jonas Haglund vill starta en egnahemsrörelse i modern tappning med så kallade självbyggarcentraler. Snart står det första testhuset klart utanför Karlstad.

I en lada i Ängebäck utanför Karlstad arbetar studenten Svante Näsman på det 33 kvadratmeter stora hus som ska bli hans hem under biologistudierna. Arbetet stöds av hans pappa som är snickare och bostaden ska stå på en bekants villatomt. Tidsåtgång och utmaningar noteras av arkitekten Jonas Haglund, som tagit initiativet.

Portable Empowerment, som konceptet heter, ligger idag under Tengboms paraply men har utvecklats på kvällar och helger under året. Idén väcktes när allt fler flyktingar kom till bostadsbristens Sverige förra året.

– Det finns en sådan tristess i väntan, tänk om de nyanlända skulle få stöd i att bygga sina egna bostäder? Vi arkitekter ritar vanligtvis åt en snäv målgrupp. Jag ville göra något annat, säger Jonas Haglund.

Han började titta på lösningar med sin syriske kollega Waseem Alnimeh. De kom snabbt fram till att en idiotsäker byggsats skulle ta för lång tid att utveckla. Men med småhusbyggares konventionella byggteknik var bara kunskapen hindret.

– Då uppstod iden om en självbyggarcentral, det kan vara en lantbruksbyggnad eller en enkel industrilokal där den eller de som bygger får stöd av en erfaren person.

Tänk om de nyanlända skulle få stöd i att bygga sina egna bostäder?

Än vet inte Jonas Haglund om konceptet är en bärkraftig affär för ett arkitektföretag, men för samhället i stort ser han många fördelar:

– Förutom att sänka bostadströskeln för de med små resurser är jag road av tanken att det här kan leda till en alternativ stadsbyggnadskaraktär.

 

Följ Jonas Haglunds arbete på bloggen Portable Empowerment – bostäder för självbyggeri.

Portable Empowerment

  •  En eller flera bostadssökande bygger sitt eget hus med stöd av en byggare i en sk självbyggarcentral.
  • Aktörerna förs samman av ett arkitektföretag som även sköter bygglovhanteringen, allt mot en franchiseavgift.
  • Husets kostnad bedöms till 400 000 kr för material och 200 000 kr motsvarande det egna arbetet.
  • Tanken är att banken accepterar värdet av den egna arbetsinsatsen som säkerhet för ett reguljärt lån.

Mer att läsa