Gå till innehållet

Här är Linköpings nya simhall

3XN arkitekter vinner den inbjudna tävlingen om en ny simhall i Linköping. Den ska förutom att erbjuda bad även skapa möten mellan stadens invånare.

Tävlingsuppgiften var att formge en ”karaktärsbyggnad som med uttrycksfull och berörande arkitektur anger tonen för utvecklingen av stadsdelen Folkungavallen”. Byggnaden ska förutom simhall även innehålla kontor och restauranger.

– Förslaget samspelar mycket bra med den planerade gatustrukturen på Folkungavallen och torget har getts en fin inramning. Kontorsdelen och restaurangen ingår också på ett välfungerande sätt i kompositionen. Tävlingsförslaget visar en vacker och generös parksida och formgivning av Tinnerbäcken har de bästa förutsättningarna att bli bra, säger stadsarkitekt Johanna Wiklander i ett pressmeddelande.

3XN vinner tävlingen tillsammans med SLA, WSP, Hifab och Teknologisk institut i konkurrens med lag från Erséus Arkitekter, Henning Larsen Architects, Liljewall Arkitekter och Zaha Hadid Architects. Under hösten 2017 beräknas spaden sättas i marken och bygget ska vara klart under 2021.

vagen

I Vågen ser juryn ett förslag som kan tåla bearbetningar och som har ”ett konsekvent formspråk som berör på både långt håll och nära”. Vidare skriver juryn i sitt utlåtande att ”förslaget erbjuder en rik variation av platser för möten mellan människor och skapar intressanta möten mellan byggnad och omgivande stadsrum och park, samt kopplar interiör och exteriör”.

Tävlingen arrangerades av Lejonfastigheter på uppdrag av Linköpings kommun och genomfördes i samarbete med Sveriges Arkitekter. Här kan du se alla förslag i sin helhet.

Mer att läsa