Gå till innehållet

Här är de nominerade till Villapriset

Två villor i Stockholm, en på Gotland, och en i Kungälv är de nominerade till Sveriges Arkitekters villapris.
– Det finns en stor skillnad bland de nominerade, både i ekonomiska förutsättningar, material och hur arkitekten har tagit sig an uppgiften, säger prisjuryns ordförande Ulla Alberts.

Juryn har kommit fram till de fyra nominerade genom att resa runt och besöka villor i hela landet.

– Vi började med att studera bilder och ritningar för ett stort antal projekt. Sedan besökte vi tolv projekt på plats. Under totalt tre resor har vi rest genom södra Sverige, på västkusten, till Gotland, Stockholm och norrut, så det har funnits en stor geografisk spridning. Det innebär att vi har haft tid på oss för att prata ihop oss om kvalitéer, fördelar och nackdelar, säger Ulla Alberts som till vardags är vd på Murman arkitekter.

Hur har juryarbetet varit?

– Vi i juryn har varit väldigt eniga kring nomineringarna. Vi kokade ner det till fem-sex intressanta bidrag och kunde sedan enas om fyra nominerade och en vinnare.

Villapriset delas i år ut för tredje gången. Vilket hus som är vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 28 november.

DE NOMINERADE TILL VILLAPRISET är:

Späckhuggaren, Kungälv:

Villa Späckhuggaren, exteriör.

Villa Späckhuggaren, interiör.

Kontor: Bornstein Lyckefors

Arkitekter: Andreas Lyckefors, Per Bornstein, Johan Olsson, Emil Lundin, Caroline Jokiniemi, Viktor Stansvik, Monica Warwick, Edvard Nyman, John Rejnäs

Beställare: Kalle Lindvall

Ur juryns motivering: “Varje steg, hörn och vinkel väcker nyfikenhet inför nästa. Den bearbetade sektionen med halvplansförskjutningar, genomtänkta utblickar och de visuella kopplingarna mellan våningsplanen erbjuder överraskningar under vandringen genom huset. Här finns stora ambitioner på en liten yta och arkitekten knyter ihop det till en avslappnad helhet.”

Idun Lee, Stockholm:

Villa Idun Lee, exteriör.

Villa Idun Lee, interiör.

Arkitekter: Anton Kolbe, Per Nadén, Andrei Smirnov, Axel von Friese, Marika Vaccino Andersson

Beställare: Axel von Friesen och Marika Vaccino Andersson

Ur juryns motivering: “Beställare och arkitekter har tillsammans vågat tro på att man utanför konventionerna kan hitta ett boende som ger mer än vanligt. Två motstående trappor ger möjlighet att röra sig mellan våningsplanen på olika sätt och ovanliga funktioner som tvättstuga och bibliotek är tillagda. Idun Lee är ett hus rikt på rumsliga och sinnliga upplevelser.”

Örnberget, Stockholms skärgård:

Villa Örnberget, exteriör.

Villa Örnberget, interiör.

Kontor: Petra Gipp Arkitektur

Arkitekter: Petra Gipp, Malin Heyman, Marco Nathanson, Maria Cagnoli, Maria Horn, Johan Sandström

Beställare: Privat

Ur juryns motivering: “Huset bygger på en idé kring en rörelse som leds genom både landskapet och inne i huset. Mellan byggnadens adderade trävolymer skapas nya exteriöra rumsligheter som ger ett rikt spel mellan ute och inne. Genomgående har villan en avvägd skala, stark materialitet och fin komposition där lanterninerna gör att varje rum är en upplevelse i sig.”

Byggnad 104, Bungenäs, Gotland:

Byggnad 104, exteriör.

Byggnad 104, interiör.

Kontor: Skälsö arkitekter

Arkitekter: Erik Gardell, Joel Phersson, Mats Håkansson, Sofia Nyman, Ulf Larsson, Niklas Rune Thalén, James Andersson

Beställare: Privat

Ur juryns motivering: “Husets bearbetning samtalar fint med platsens historia som militärt övningsfält. Detta grepp tillsammans med placeringen på tomten gör att huset förefaller lågmält och upplevs utan fysisk barriär vid tomtgränsen. Balansakten mellan utsikt och insikt i ett så öppet landskap har lösts på ett poetiskt sätt med repetitiva vertikala fönsterslitsar som effektivt släpper in dagsljuset.”

Mer att läsa