Gå till innehållet

Här är bostäderna som kan vinna Villapriset

Fyra villor och två sommarhus är nominerade till Sveriges Arkitekters pris för årets bästa enbostadshus.
– Villor och fritidshus närmar sig varandra, konstaterar Kerstin Bernow i prisjuryn.

Det är House for Mother i Linköping, sommarhuset Mölle by the Sea i Mölle, Sommarhus T i Stockholms skärgård och villan Tenngjutaren 34 i Stockholm som är årets nominerade till Villapriset.

De är formmässigt väldigt olika men har gemensamt att de är som skulpturer på platsen. Alla har mycket ljus och genomblickar och fina rumssamband utan återvändsgränder, säger Kerstin Bernow i juryn för Villapriset.

Förutom att villor och fritidshus allt mer närmar sig varandra vad gäller storlek, material och standard, har juryn noterat en generell trend i att lägga stor vikt vid utemiljön.

Vi har sett att man i många projekt tagit tillvara på trädgården och utemiljön, det finns ofta en fin samverkan mellan ute och inne, säger Kerstin Bernow.

Juryn har också sett att många villaprojekt visar på ett bra samarbete mellan arkitekt och beställare, vilket visar sig i att många detaljer är specifika och genomarbetade. Kerstin Bernow berättar att juryn också noterat att enbostadshusen generellt har blivit större och mer avskalade, ibland på ett sätt att de nästan ger känslan av offentlig miljö. Den känslan återfinns dock inte i något av de nominerade projekten.

I de fyra villorna som vi nominerat finns en känsla av hem både invändigt och utvändigt. Och de visar på att stark arkitektur kan präglas av enkelhet, säger Kerstin Bernow.

Villapriset instiftades förra året för att uppmärksamma stor arkitektur i det lilla formatet. Vilket hus som vinner avslöjas på Arkitekturgalan den 29 november.

Foto: Magnus Linderoth

Foto: Magnus Linderoth

House for Mother, Linköping

Arkitekt: Björn Förstberg och Mikael Ling, Förstberg Ling.

Byggherre: Maria Grahn

Ur juryns motivering: ”Den synliga konstruktionen och de robusta materialvalen, plåt på utsidan och limträ, plywood och betong på insidan har förfinats genom eleganta och väl studerade detaljer som förstärker uppdelningen mellan de olika aktivitetsytorna i den öppna planlösningen.”

 

Foto: Åke E:son Lindman

Foto: Åke E:son Lindman

Mölle by the Sea, Mölle

Arkitekt: Jonas Elding och Johan Oscarson, Elding Oscarson. Medverkande: Yuko Maki och Gustaf Karlsson.

Byggherre: privat

Ur juryns motivering: ”Husets form sticker ut men är väl anpassad till omgivningen och fint placerad på tomten. Sommarhuset fungerar lika bra som åretruntboende då den öppna planlösningen i kombination med treklöverformen skapar tydligt avgränsande rum som ändå hänger ihop.”

 

Foto: Åke E:son Lindman

Foto: Åke E:son Lindman

Sommarhus T, Stockholms skärgård

Arkitekt: Konrad Krupinski och Katarina Krupinska, Krupinski/Krupinska Arkitekter.

Byggherre: privat

Ur juryns motivering: ”En smart planlösning skiljer funktionerna åt och den ovala toaletten fäster utanpå den kvadratiska huskroppen som för att bidra med en nypa humor. Takfoten är utskjutande vilket skyddar mot direkt solljus och skapar en ridå av regn.”

 

Foto: Ioana Marinescu

Foto: Ioana Marinescu

Tenngjutaren 34, Stockholm

Arkitekt: Johan Celsing, Johan Celsing Arkitektkontor. Handläggare: Sven Etzler, Thomas Marcks, Anna Ryf och Stina Johansson.

Byggherre: Madeleine Wittmark och Saeid Sasan.

Ur juryns motivering: ”Med tre våningar i suterräng ger Tenngjutaren ett skulpturalt men ändå nätt yttre på den trånga och branta klipptomten. Genom att låta huset följa tomtgränsens vinkel ser vi ut i flera riktningar konstruerade av den rörelse som följer våningsplanen via trappan.”

Mer att läsa